Eveniment

Un nou şef la ANAF, dar aceeaşi problemă: România strânge 30% din PIB la buget şi ar trebui să strângă 45%. Cine va putea aduce diferenţa de 80 de miliarde de lei?

Un nou şef la ANAF, dar aceeaşi problemă: România...
13.01.2017, 15:04 1465

Bogdan Nicolae Stan a ocupat temporar funcţia de director general adjunct al Direcţiei Monitorizare, Control şi Atifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar în 2014 avea funcţia de director general adjunct în cadrul ANAF, la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili - Activitatea de Inspecţie Fiscală.

Principala obligaţie a noului şef al Fiscului va fi, aşa cum a fost mereu, aceea de a aduce bani la stat. Că o va face prin reglementări mai prietenoase în aplicarea legislaţiei de bază, că o va face cu biciul, nimeni nu-i va mulţumi la final de mandat.

România încasează anual la buget 33% din PIB, faţă de media UE de 45% din PIB. Cele 12 procente „lipsă“ sunt echivalentul peste 80 mld. lei.

Nivelul de încasare al taxelor în România nu reuşeşte de ani de zile să depăşească 33% din PIB, faţă de o medie în UE de 45% din PIB. Iar nivelul total de impozitare nu este cu mult sub media UE. Dimpotrivă, la nivel de TVA, înainte de reducerea taxei, România avea al doilea cel mai ridicat nivel din Uniune. Comisia Europeană notează în raportul citat că, în 2013, deficitul de încasare a TVA-ului a atins 41%, cel mai ridicat nivel din UE. Or, acest lucru înseamnă, la nivelul veniturilor obţinute din TVA în 2013, 21 de miliarde de lei – o sumă enormă. Potrivit aceluiaşi document, deşi în 2014 cota standard de TVA era a doua ca mărime dintre noile state membre UE (după Ungaria), în anul 2014 România a colectat doar 7,8% din PIB venituri din TVA, situându-se sub ţări cu o cota legală inferioară, precum Estonia (cota standard de TVA de 20%), Slovenia (cota standard de TVA de 22%).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO