Eveniment

Briefingul zilei de 08 noiembrie 2023

Briefingul zilei de 08 noiembrie 2023
09.11.2023, 00:05 107

» Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina

Comisia Europeană a anunţat printr-un comunicat de presă că recomandă începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia şi Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei. Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a publicat un mesaj în care a anunţat şi ea recomandarea începerii negocierilor de aderare la UE pentru ţara sa, recomandare care trebuie aprobată de şefii de state sau de guverne din UE, la summitul Consiliului European din decembrie.

„Acest pas este o recunoaştere a efortului nostru comun - al instituţiilor statului, care muncesc pentru a transforma ţara, precum şi al cetăţenilor, care aleg pacea, democraţia şi dezvoltarea”, a scris, miercuri, pe Facebook, Maia Sandu.

 

» Iohannis: Un sfert din creşterea economică din primul semestru reprezintă contribuţia sectorului IT&C

Din creşterea economică înregistrată de România în prima jumătate a acestui an, aproape un sfert reprezintă contribuţia sectorului IT&C, a transmis preşedintele Klaus Iohannis în un mesaj în deschiderea celei de-a XII-a ediţii a GoTech World.  „Soldul comercial extern cu servicii de profil indică un excedent de circa 3,5 mld. euro. Aceste rezultate pozitive, alături de asumarea unor iniţiative ample, concrete, de accelerare a digitalizării, reflectă potenţialul ţării noastre de a-şi ocupa locul cuvenit în această lume nouă”, a transmis preşedintele.

 

» Un milion de români cu profesii liberale, manageri şi funcţionari publici riscă să fie excluşi definitiv din Pilonul II

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) atrage atenţia asupra unei modificări legislative în proiectul noii legi a pensiilor, care va exclude din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesionişti (PFA, II, IF, DDA, etc.), funcţionari publici şi manageri angajaţi cu contract de mandat. „Această nouă excludere din Pilonul II s-ar adăuga milionului de salariaţi deja excluşi cu contribuţiile viitoare până în 2028”, scrie un comunicat al APAPR. Guvernul a anunţat că va reveni asupra modificărilor din noua lege a pensiilor, astfel încât acest lucru să nu se întâmple.

 

» FMI: Deşi perspectivele pentru Europa arată o ieşire uşoară din criză, o politică monetară restrictivă rămâne prioritară

„Perspectivele analiştilor pentru Europa prefaţează o ieşire uşoară din criză, cu o inflaţie în scădere treptată", a transmis, miercuri, FMI. Potrivit Fondului Monetar Internaţional, creşterea produsului intern brut în regiune va încetini la 1,3% în 2023, îmbunătăţindu-se uşor la 1,5% în 2024. Cu toate acestea, FMI a avertizat că revenirea preţurilor de consum la niveluri normale - după ce acestea au crescut brusc în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei şi au declanşat cele mai abrupte creşteri ale ratelor din era euro - ar putea dura mai mulţi ani.

 

» Cheltuieli eligibile din primele de carieră didactică: laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a transmis, miercuri, că a fost emis un ordin de ministru care reglementează cheltuielile eligibile din primele de carieră didactică. „În ceea ce priveşte cheltuielile cu echipamente IT, se consideră cheltuieli eligibile cheltuielile precum achiziţia de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente şi orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educaţional”, potrivit unui comunicat de presă transmis de MIPE.

 

» Iohannis: În România primul reactor modular mic din primul SMR poate să funcţioneze din 2028 sau 2029

Primul reactor modular mic din primul SMR ar putea să funcţioneze în România din 2028 sau 2029, a spus miercuri preşedintele Klaus Iohannis. „În practică, noi credem că în România primul reactor modular mic din primul SMR poate să funcţioneze în 2028 sau 2029. Mai repede nu este realist să aşteptăm ceva practic, dar având în vedere complexitatea tehnologiei despre care vorbim cred că este un cadru destul de ambiţios”, a explicat preşedintele. Iohannis a anunţat, la Bruxelles, încheierea unui memorandum de înţelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciţi cu plumb topit între instituţiile de profil din România şi Belgia, respectiv alte trei instituţii din Italia şi SUA.

 

» Anul 2023, cel mai cald din ultimii 125.000 de ani

Anul 2023 "aproape sigur" va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, au declarat ieri oamenii de ştiinţă din UE. Luna trecută a fost cel mai călduros octombrie, potrivit datelor Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE. Luna trecută a spulberat masiv recordul anterior de temperatură din octombrie, din 2019, a declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE, potrivit Reuters.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO