Eveniment

Briefingul zilei de 15 noiembrie 2023

Briefingul zilei de 15 noiembrie 2023
16.11.2023, 00:05 80

» Comisia Europeană îşi reduce la 0,6% prognoza de creştere economică pentru 2023

Economia UE va creşte în acest an mai puţin decât se preconiza anterior, a declarat CE, care a anunţat o nouă revizuire în scădere a estimărilor privind PIB-ul, din cauza inflaţiei ridicate şi a activităţii economice slabe care afectează pieţele din blocul comunitar, scrie Financial Times. Atât UE, cât şi zona euro vor înregistra o creştere de 0,6% în 2023, a declarat miercuri Comisia, cu 0,2 puncte procentuale sub previziunile publicate în septembrie, marcând a doua reducere consecutivă din acest an.

 

» ASSMB: Spitalele din Capitală se confruntă cu situaţii critice

Spitalele din Capitală, aflate sub administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), se confruntă cu situaţii critice, iar consecinţele sunt alarmante, transmite ASSMB. „Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin deciziile luate şi ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol vieţile pacienţilor”, potrivit unui comunicat de presă transmit de instituţie.

 

» Costin (BNS), despre legea pensiilor: Sancţionează salariaţii activi

Legea pensiilor, aflată în Parlament, îi sancţionează pe salariaţii activi, spune preşedintele BNS, Dumitru Costin. El anunţă că va sesiza Comisia Europeană în România „asupra incertitudinilor pe care le aduce” şi afirmă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare. „Este o lege care îi sancţionează pe salariaţii activi. Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege”, spune Dumitru Costin.

 

» Înmatriculările de autoturisme noi au crescut în primele zece luni cu 15,2% faţă de 2022

Înmatriculările de autoturisme noi sunt în creştere la zece luni 2023, cu 15,2%, faţă de 2022, iar autoturismele „electrificate” au o creştere de 31,8%, realizând o cotă de piaţă de 23,8%, arată datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). După evoluţia importantă a lunilor anterioare, octombrie 2023 vine cu o creştere de 11,5% a înmatriculărilor de autovehicule noi faţă de luna octombrie a anului 2022.

 

» Staţia de metrou Tudor Arghezi a fost inaugurată miercuri

Staţia de metrou Tudor Arghezi de pe Şoseaua Berceni a devenit operaţională de miercuri. Circulaţia trenurilor de metrou se va face într-un sistem de tip pendulă, între Tudor Arghezi şi Berceni, urmând ca, ulterior, preluarea fluxului de călători să se facă „în lung”, până la Pipera. Odată cu darea în folosinţă a acestui obiectiv de investiţii, va fi deschisă publicului şi parcarea de tip park&ride, cu o capacitate de peste 350 de locuri, ce deserveşte noua staţie de metrou.

 

» Grindeanu, pe A0 pentru a vedea câţi kilometri pot fi daţi în trafic până la sfârşitul anului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost, miercuri în şantierele de pe Autostrada de Centură Bucureşti Sud pentru a vedea câţi kilometri pot fi daţi în trafic până la sfârşitul acestui an. „Lucrările de construcţie a celor 16,9 km dintre Glina şi Vidra, aferenţi Lotului 1 sunt la un stadiu de aproximativ 80%. Constructorul turc şi-a asumat deschiderea circulaţiei, până la final de an, pe 7 km: din DN4, în zona localităţii Olteniţa, până la graniţa lotului 2 (km 69), astfel încât să existe descărcare pentru a se circula şi pe toţi cei 16,3 km ai Lotului 2, Vidra – Bragadiru”, anunţă Sorin Grindeanu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO