Eveniment

Broadhurst desprinde magazinele de Vel Pitar

01.06.2006, 00:00 20

Compania de panificatie Vel Pitar Ramnicu Valcea isi va modifica un proiect mai vechi de divizare pentru a separa reteaua de magazine de fabricile de paine, prin infiintarea unei societati separate care sa opereze magazinele detinute pana acum de producatorul de paine.

Vel Pitar este detinuta de fondul de investitii Broadhurst, care a aplicat la mai multe din societatile pe care le detine strategia de a scoate in afara companiilor activele care nu tin de obiectul principal de activitate.

Noua societate care se va desprinde din Vel Pitar urmeaza sa mai preia activitatea de morarit a companiei si o serie de active cu grad redus de utilizare, astfel ca Vel Pitar ar ramane doar cu activitatea de panificatie.

In urma cu cateva luni la, Bursa au circulat informatii despre o eventuala intentie a Broadhurst de a vinde compania, informatii dezmintite de Broadhurst. Separarea activitatilor care nu tin de obiectul principal de activitate ar putea face insa compania mai atractiva pentru un potential cumparator.

Siminel Andrei, managerul Broadhurst, nu a dorit sa comenteze decizia de divizare. "Vel Pitar nu mai este practic o societate detinuta public si ca urmare nu o sa mai comentez ceea ce se intampla", a declarat el

Vel Pitar a aprobat recent in Adunarea Generala a Actionarilor delistarea companiei de la Bursa, iar actiunile sunt in prezent suspendate de la tranzactionare. Cu toate acestea, Andrei a criticat in mai multe randuri decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare de a permite companiilor sa se delisteze printr-o simpla hotarare a actionarilor.

Conform ultimelor informatii disponibile, Vel Pitar detine 174 de magazine cu o suprafata de peste 10.000 de metri patrati. Acestea au fost organizate anul trecut ca o divizie distincta a Vel Pitar, dar urmeaza acum, sa fie separate complet de companie. Tot atunci, Vel Pitar a creat o divizie separata din activitatea de distributie.

Compania a obtinut in primul trimestru un profit de 1,4 mil. lei (400.000 de euro), de aproape patru ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cifra de afaceri a crescut in aceeasi perioada cu 6%, pana la 65 mil. lei (18 mil. euro). Cresterea profitabilitatii a fost pusa de manageri pe seama investitiilor realizate in 2005.

Vel Pitar a finalizat anul trecut fuziunea prin absorbtie cu societatile Panem Giurgiu si Panificatie Postavarul Brasov. Compania a urmarit permanent sa-si consolideze pozitia prin achizitii urmate de fuziuni.

Vel Pitar a achizitionat in ultimii ani Libertatea Panificatie Bucuresti, fabrica de paine din Bals, Gorjpan Targu-Jiu, Pangran Iasi si Spicul Arges Pitesti. Vel Pitar a fost formata la sfarsitul lui 2001, prin fuziunea Mopariv Ramnicu-Valcea, Berceni Bucuresti, Granpan Tecuci si Mopariv Cluj-Napoca. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO