Eveniment

Bucharest Forum 2013: Resursele internaţionale nu vor putea ameliora calitatea forţei de muncă şi economisirea în România. Trebuie să ne bazăm pe resurse interne

Mariana Câmpeanu, ministrul muncii: „Acum, există o mică tendinţă de a pleca şi a forţei de muncă mai puţin calificate, care întâmpină însă dificultăţi pe piaţa europeană“

GALERIE FOTO

Autor: Mediafax

29.09.2013, 21:05 30

România, situată foarte bine geografic la confluenţa dintre Europa, Asia şi Orientul Mij­lo­ciu, are o suită de probleme cum ar fi eco­nomisirea internă redusă, lipsa stabilităţii pen­tru IMM-uri şi rate foarte mici ale ocupării, pe care va trebui să le rezolve cu resurse in­terne, potrivit celor mai importante decla­raţii fă­cute de oficiali la conferinţa Bucharest Fo­rum, desfăşurată la sfârşitul săptămânii tre­cute.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a explicat faptul că acordurile pe care le-a semnat România cu creditorii internaţionali creează condiţii bune pentru stabilitatea mediului economic şi transparenţă în sectorul public, însă economisirea este redusă, iar soluţiile trebuie să vină din interior.

„După ce am avut două acorduri cu Fondul Monetar Internaţional îndeplinite cu succes, iată ieri s-a aprobat un alt acord de natură preventivă care asigură credibilitate României în relaţiile economice interna­ţio­nale, predictibilitate, transparenţă şi sta­bilitate mediului de afaceri“, a declarat Georgescu.

„Avem economisire internă redusă faţă de volumul investiţiilor pe care vrem să le facem, avem economisire internă de 22% «saving rate» comparativ cu 1,16% în vremurile bune, după ce cheltuiam pe datorie, nici nu economiseam, normal! Acum frica a generat această deprindere de a aduna bani albi pentru zile negre, însă a trecut de la acel extaz necontrolat la un sentiment de prudenţă exagerată în mediul de afaceri, deci econo­misire internă insuficientă.“

„Soluţiile trebuie să se bazeze cu preponderenţă, în condiţiile unui flux de capital străin mai puţin generos, mediul extern nu mai este aşa darnic cu noi, pe resursele interne, pentru că aceste capitaluri străine sunt slabe în prezent, au de acoperit mai pe româneşte «găurile de acasă» şi vin spre ţările emergente într-un ritm mai scăzut.“

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a declarat că garanţiile de stat alocate pentru stimularea creditului privat au crescut de la trei la opt miliarde lei, pentru perioada iulie 2013-iunie 2014, iar autorităţile vor aproba un set de proiecte prioritare multi­anuale, inclusiv de infrastructură, într-un demers de a stabili un buget multianual, care să ofere mai multă stabilitate şi predictibilitate.

„În negocierile cu FMI şi Comisia Euro­peană am reuşit să-i convingem pe partenerii noştri internaţionali că pragul anual pentru garanţiile de stat, care până acum era de 3 mld. lei, să fie substanţial mărit, şi anume, la opt miliarde de lei pentru perioada iulie 2013-iunie 2014, bani care trebuie alocaţi pentru garanţii de stat pentru a stimula creditul privat.“

„Bugetul multianual este o poveste lungă. (...) Un pas important a fost făcut prin crearea criteriilor de prioritizare a investiţiilor publice. În următoarele 3-4 săptămâni vom aproba în Guvern lista cu proiecte prioritare, printre care şi de infrastructură, multe sunt multianuale.“

„Vom avea extinderea strategiei fiscale pe trei ani, care reprezintă perspectivă stabilă pentru politicile fiscale.“

Reprezentantul Băncii Mondiale, Alberto Leyton, a declarat la Bucureşti că România are o rată de ocupare de 60%, una dintre cele mai mici din Europa, însă rata şomajului este „incredibil de stabilă“.

„O problemă este faptul că, în perioada de boom, costurile cu munca au crescut, dar nu şi productivitatea.“

„În sectorul privat s-a extins dramatic învăţământul la distanţă. Se pune puţin accent pe dezvoltarea abilităţilor. Este necesară o abordare bazată pe fapte. Trebuie găsită o soluţie pentru utilizarea bazinului de forţă de muncă neutilizată.“

Ministrul muncii Mariana Câmpeanu a declarat legat de piaţa muncii că forţa de muncă  este slab calificată iar învăţământul trebuie să formeze un sistem de educaţie şi formare pe tot parcursul vieţii. Pe de altă parte, alocaţia de stat pentru copii nu va fi majorată, pentru că nu sunt fonduri, potrivit ministrului, însă guvernul ia în calcul alte măsuri, cum ar fi acordarea unei mese calde copiilor săraci.

„România se confruntă cu personal slab calificat. (...) A trecut valul de forţă de muncă calificată în domenii industriale. Acum există o mică tendinţă de a pleca şi a forţei de muncă mai puţin calificate, care întâmpină însă dificultăţi pe piaţa europeană.“

„Am putea să dăm şi mii de lei, dar am spus foarte clar că majorarea alocaţiei cu un leu înseamnă patru milioane de lei noi lunar. Ideea pe care guvernul o promovează este să ajutăm acei copii care sunt într-adevăr foarte săraci şi sunt şi alte forme decât a da o sumă de bani părinţilor, care nu întotdeauna îi folosesc pentru copii.“

„Spre exemplu, ar trebui să le oferim o masă caldă, să le oferim posibilitatea de a-şi procura rechizite şcolare, eventual chiar şi îmbrăcăminte pentru copiii foarte săraci.“

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO