Eveniment

Bugetarii au ajuns la salarii de peste 6.000 de lei net în luna iunie. Ce justifică revolta angajaţilor de la stat?

Bugetarii au ajuns la salarii de peste 6.000 de lei net...

Autor: Ramona Cornea

14.08.2023, 00:07 9295

Salariile medii nete din sistemul de administraţie publică şi apărare au ajuns la 6.000 de lei net în luna iunie a acestui an, în creştere cu aproape 12% faţă de aceeaşi lună din anul 2022, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Spre comparaţie, salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.600 de lei în iunie 2023. Doar şase dintre cele 19 mari industrii incluse în statisticile INS au salarii medii nete mai mari de 6.000 de lei net.

Săptămâna trecută, bugetarii au protestat după ce printre măsurile propuse de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare sunt şi unele prevederi legate de salarizarea angajaţilor din sistemul de stat. Reprezentanţii bugetarilor cred că un salariu de 6.000 de lei net nu este unul mare pentru un angajat la stat.

„Mulţi m-au întrebat: 10.000 de lei brut sunt bani puţini şi 6.000 de lei net? Eu zic că da“, a spus Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe.

Pe lângă salariile de bază, angajaţii de la stat mai primesc şi vouchere, sporuri, zile libere legale şi alte zile libere prin care să facă „punte“ cu zilele libere legale.

„Există sporuri de conducere, de proiecte europene, dar şi sporuri aparent nejustificate, de praf, calculator. (...) Problema esenţială rămâne modul în care statul înţelege să nu încurajeze şi recompenseze performanţa salariaţilor săi, astfel că încurajează nepotismul, obedienţa faţă de ierarhie şi jobul pe viaţă în sistem. Ca avatantaj notabil rămâne un program de lucru lejer în multe instituţii“, a spus pentru ZF Raluca Pârvu,  business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO