Eveniment

Bugetul pe 2009 are la baza cresterea PIB cu 6,5%

24.09.2008, 19:04 20

Ministrul finantelor Varujan Vosganian urma sa prezinte ieri in Guvern indicatorii bugetului pentru 2009, iar potrivit draftului aflat inca in discutii tinta de deficit pentru anul viitor este de 2% din PIB, iar cresterea economica este estimata la 6,5%. Vosganian a mai spus ca bugetul pentru anul viitor va fi depus la Parlament in 10 octombrie.
In sedinta de ieri Executivul a aprobat a treia rectificare bugetara din acest an care presupune, conform declaratiilor anterioare ale ministrului finantelor, o majorare a veniturilor cu 6,4 mld. lei, precum si o suplimentare concomitenta a cheltuielilor cu 7 mld. lei, deficitul urmand sa ramana la echivalentul a 2,3% din PIB. Dupa primele sapte luni, deficitul bugetului general consolidat s-a plasat la 0,64% din PIB, indicatorul fiind inferior celui din primul semestru, de 1,18% din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 2,33% din PIB conform metodologiei romanesti de calcul si de 2,53% dupa regulile Comisiei Europene.
In ceea ce priveste ritmul de dezvoltare al economiei, cresterea PIB din primul semestru a accelerat semnificativ comparativ cu perioada similara din 2007, la 8,8%, iar cea din trimestrul doi la 9,3%, ambele procente reprezentand niveluri record pentru Romania. Anul trecut cresterea economica a fost de 6%. Proiectiile Guvernului indica pentru intregul an o crestere a PIB situata intre 8,5% si 9,1%.
Fondul Monetar International a estimat ca avansul PIB va incetini de la cel putin 8% in acest an la 5-6% in 2009, in contextul in care ritmul de crestere al creditelor incepe sa dea semne de temperare. Potrivit Fondului, cresterea economica, sustinuta de consum, va incetini probabil anul viitor, intrucat politica monetara restrictionista afecteaza sectorul de creditare, iar situatia din sectorul financiar international influenteaza negativ fluxurile de investitii.
"Am crezut ca dezvoltarea sectorului de creditare va incetini mai devreme, dar incepem sa observam indicii privind o asemenea evolutie acum. Va exista o incetinire e cresterii economice in 2009 din cauza ca aceasta rata nu este sustenabila", a afirmat Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania.
Oficialul FMI a aratat ca economia romaneasca, care a avansat cu 9,3% in trimestrul al doilea, cel mai mare ritm din UE, va creste "chiar peste 8%" in acest an, fata de 6% in 2007. Scenariul de baza prevede o crestere de 5-6% in 2009, dar exista "o gama larga de incertitudini legate de aceasta perspectiva din cauza ca este dificil de evaluat efectele pe care le vor avea turbulentele actuale" asupra Romaniei, considera Fernandez-Ansola.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO