Eveniment

Bugetul trece în viteză prin comisiile parlamentare, Guvernul nu dă niciun leu în plus

Bugetul trece în viteză prin comisiile parlamentare, Guvernul nu dă niciun leu în plus

Parlamentarii, în special cei din opoziţie, au depus 10.000 de amendamente la proiectul legii bugetului pe 2013. Numai bugetul Educaţiei a primit 2.000 de amendamente, dar sunt şanse zero ca varianta de proiect a Guvernului să fie dată peste cap. Foto: Mediafax

Autor: Iulian Anghel

30.01.2013, 00:06 269

Mii de amendamente în­soţesc, ca în fiecare an, proiectul legii bu­ge­tului de stat şi proiectul legii buge­tului de asi­gurări sociale intrate în aceste zile în dezbaterea Parlamentului, dar Gu­vernul s-a asigurat că nu va avea bătăi de cap prea mari, aşa că forma propusă de Executiv pentru cele două acte nor­mative va fi cvasiidentică, dacă nu identică cu cea care va merge la pro­mulgare.

Sunt prea puţini bani şi prea multe nevoi, niciodată nu a fost altfel, dar niciodată Guvernul nu a fost mai sigur că nu va întâmpina nicio rezistenţă sau că discuţiile vor fi tergiversate. Opoziţia, în special PDL, a depus în jur de 10.000 de amendamente, dar nu are nicio forţă pentru a şi le impune.

Parlamentarii puterii au şi ei obiecţii (sunt în special cereri pentru proiecte locale din colegii electorale), dar au primit sfaturi de la şefii lor să nu pună beţe în roate propriului guvern.

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit ieri cu parlamentarii Uniunii cărora le-a prezentat bugetul şi le-a cerut sprijinul formal pentru promovarea lui. S-a întâlnit apoi cu cei de la UDMR şi PPDD, dar nu şi cu cei din PDL, care nu ar fi răspuns unei oferte de discuţie pe această temă. Esenţa îndemnului pre­mierului: efortul bugetar pentru respec­tarea promisiunilor cu care USL a câştigat alegerile (în primul rând ma­jo­rarea salariilor şi a pensiilor) este considerabil; respectarea acestor promi­siuni apasă asupra bugetului pe 2013 şi nu este loc pentru alte excese, cu atât mai mult cu cât alte sume importante merg fie spre plata arieratelor (3,5 mld. lei în Să­nă­tate) sau spre majorarea sumelor desti­nate cofinanţării progra­melor cu fon­duri europene nerambur­sabile (plus 1 mld. euro în 2013).

Victor Ponta: "Efortul bugetar e unul considerabil. Am considerat că a fost prioritatea zero să ne ţinem de cuvânt pe aceste teme: vor fi alocări necesare atât pentru revenirea la salariile din 2010, cât şi pentru indexarea pensiilor. Sunt datorii istorice pe care, ca USL, trebuie să le plătim: 3,5 miliarde de lei pentru plata datoriilor din sănătate. (…) Este o datorie a noastră, o obligaţie de a debloca ceva ce mergea foarte prost de mulţi ani în sănătate".

Deocamdată proiectul de buget se află la comisiile de specialitate, dar ultimul cuvânt îl vor avea comisiile reunite de finanţe-bănci ale Senatului şi Camerei, cele care întocmesc raportul la legea bugetului înainte ca acesta să intre în dezbaterea plenului reunit.

Ieri, comisiile de specialitate au dezbătut şi votat în varianta Guvernului câteva bugete ale unor instituţii şi ministere - Ministerul de Interne, Mi­nisterul Mediului (2,2 mld. lei), MApN (5,6 mld. lei) Ministerul Fondurilor Europene (184 mil. lei), SRI sau Consiliul Naţional al Audio­vizualului. Într-un singur punct a fost cerută o majorare de buget, anume la Serviciul Român de Informaţii Externe (SIE) care ar vrea un buget mai mare cu 6 mil. lei (177 mil. lei propus de Gu­vern), după ce alocările în 2013 i-au scăzut cu 10% faţă de anul trecut. Parlamentarii din Comisia de control a SIE au fost de acord, cu condiţia ca acest lucru să fie acceptat şi de Ministerul de Finanţe.

Ministerul de Interne s-a mulţumit cu bugetul propus de Guvern (7,9 mld. lei), dar ministrul de resort Radu Stroe a anunţat că la prima rectificare de bu­get va cere o sumă suplimentară de 2,3 mil. lei.

Ministrul dezvoltării Liviu Drag­nea a anunţat în timp ce îşi susţinea bugetul în faţa parlamentarilor că anul acesta în zonele rurale programul de săli de sport va fi stopat şi nici nu se vor mai face bazine de înot: nu sunt bani. "Sunt peste 3.200 de şantiere deschise în România refe­ritoare la alimentarea cu apă, canalizări, drumuri judeţene, locuinţe, săli de sport, bazine de sport, cămine culturale. Suma necesară finalizării acestor investiţii este de peste 4 miliarde de lei. Este nevoie de o prioritizare a investiţiilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO