Eveniment

„Capsunarii" care se intorc din Spania salta afacerile operatorilor low-cost

„Capsunarii" care se intorc din Spania salta afacerile operatorilor low-cost

Operatorul aerian Blue Air intentioneaza sa transporte 1,7 milioane de pasageri in acest an

15.06.2009, 18:15 155
 
„La ferma la care lucram in Huelva s-a terminat culesul de capsuni si acum ma intorc acasa in Craiova. Acesta este al cincilea an de cand merg in Spania sa muncesc. In septembrie, cand incepe sezonul de plantat, ma voi intoarce iar in Spania", spune Mihaela, 45 de ani, care a revenit recent in tara din provincia spaniola pe cursa low-cost a companiei Blue Air, care are afaceri estimate la 170 mil. euro in 2009.
Desi contextul actual provoaca pierderi semnificative in transporturi, operatorii aerieni low-cost se apropie de tintele de afaceri stabilite, inregistrand un grad de ocupare de aproape aproape 85% pe cursele din Spania.
 
Grad de ocupare dublu la low-cost
Cea mai mare companie low-cost, Blue Air, care opereaza destinatiile Malaga (oras din regiunea Andalucia, in care sunt cele mai multe ferme in care muncesc romani), Barcelona, Valencia si Madrid, asteapta un grad de ocupare de 83% in luna iunie pe ruta Bucuresti-Malaga, cand romanii vor incepe sa se intoarca in Peninsula Iberica. „In lunile ianuarie-mai am avut un grad de ocupare mediu de 70% pe toate destinatiile operate in Spania, iar in iunie-august asteptam sa creasca", a declarat Florentina Ivan, director de relatii publice la Blue Air.
La inceputul anului compania a deschis o agentie proprie de ticketing in Malaga, a lansat un nou zbor Valencia din Bacau cu o frecventa de doua ori pe saptamana si a marit frecventa pe Bucuresti-Barcelona.
Gradul de ocupare al curselor low-cost poate fi dublu comparativ cu cel inregistrat de operatorii de linie regulata. Astfel, daca Blue Air a avut in primele luni ale anului un grad de ocupare de 70%, Tarom a incheiat primele patru luni cu un grad de ocupare de 48%, potrivit Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).
 
65.000 de romani s-au intors acasa in T1
„Aproape 65.000 de romani s-au intors in primul trimestru anul acesta in Romania cu avioane low-cost sau cu autocare. Acestia decid cu angajatorul, care le plateste un drum (dus sau intors - n.r.), cu ce se vor intoarce in tara", a declarat Monica Mihaela Stirbu, consulul general al Romaniei la Sevilla. Ea a precizat ca iunie este perioada in care mari ferme precum Cora sau altele din Andalucia termina perioada culesului.
„Aproape 3.000 de romani care lucrau in agricultura se intorc acasa deoarece s-a terminat un sezon", a spus Stirbu. Mii de romani muncesc la culesul capsunilor in Huelva, una dintre provinciile spaniole din Andalucia, in care se produce aproximativ o treime din cantitatea totala de capsuni recoltata in Europa.
O alta romanca de 40 de ani, care a revenit recent in tara, a spus ca a venit acasa si cu celelalte rude care lucrau la ferma in Huelve. „M-am intors cu bani acasa. Am o fiica la facultate pentru care muncesc. In Spania, castig 37 de euro pe zi, programul normal fiind de sase ore si jumatate, iar cazarea si masa sunt asigurate. Orele suplimentare se platesc separat. Pe luna ajung si la 1.500 de euro. Cine ne da in Romania banii acestia?", a spus ea. Numarul romanilor din Spania s-a ridicat la aproape 790.000 la 1 ianuarie 2009, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
„Romanii nu mai reprezinta acum cea mai importanta comunitate de imigranti din Spania, ci marocanii. Intoarcerea romanilor in tara a dus la aceasta schimbare", a spus Stirbu. Spania a fost puternic afectata de criza, ceea ce a dus la adoptarea de catre Guvern a unui plan de repatrieri voluntare in septembrie 2008.
Muncitorii romani care lucreaza in Spania au trimis in tara peste 2 mld. euro in 2007, potrivit datelor BNR. Pe locul doi in topul remiterilor se afla romanii din Italia care au transferat in tara 1,3 mld. euro in acelasi an.
Cumulat, banii trimisi de romanii din Italia si Spania au reprezentat 67% din totalul remiterilor, care au ajuns in 2007 la 4,9 mld. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO