Eveniment

Castigurile functionarilor continua sa urce cu 10%, iar somajul atinge un nou maxim. Cum comentati?

Castigurile functionarilor continua sa urce cu 10%, iar somajul atinge un nou maxim. Cum comentati?
08.03.2010, 23:07 22

Castigurile salariale ale angajatilor din administratia publicasi aparare au crescut cu circa 10% in luna ianuarie comparativ cuaceeasi perioada a anului trecut, pana la 2.204 lei, ritm aproapedublu fata de cel inregistrat la nivelul intregii economii, undesalariile au avansat doar cu 5,2%, la 1.426 de lei, arata datele dela Institutul National de Statistica.

Salariul mediu net pe economie a reintrat in ianuarie interitoriu pozitiv, in conditiile in care in decembrie inregistraseo scadere de 0,2%. In acelasi interval comparativ, salariul mediunet din sanatate a scazut cu 3,5%, iar castigul net din invatamanta stagnat.

Castigurile din administratie au crescut si in ultimele luni aleanului trecut, desi Guvernul a anuntat pentru noiembrie sidecembrie 2009 zile fara plata in sectorul bugetar, care ar fitrebuit sa reduca salariile. "In sectorul bugetar se acorda lainceput de an al 13-lea salariu. In 2008, al 13-lea salariu s-aacordat cu precadere in februarie si martie, nu in ianuarie. Asa seexplica cresterea cu 10% a castigurilor din administratie inianuarie 2009 fata de ianuarie 2008", spune Nicolaie Chidesciuc,economist-sef in cadrul ING Bank, care spune ca, in continuare,statul nu opereaza restructurari suficiente de personal.

Salariile din administratie au crescut constant in 2009, fapt ceexplica avansul mare anual. Angajatii din sectorul public auvenituri salariale lunare cu aproape 60% mai mari decat media peeconomie. Rata somajului a continuat sa urce in februarie cu 0,2puncte procentuale, pana la 8,3%, potrivit statisticilor AgentieiNationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), cea mai mare dinultimii cinci ani. Numarul somerilor a ajuns la 762.000.

Companiile private fac in continuare mai multeconcedieri decat statul

Companiile private estimeaza ca vor face mult mai multeconcedieri decat angajari in urmatoarele trei luni, in timp ce inadministratia publica prognozele sunt ceva mai optimiste, arata celmai recent studiu al Manpower realizat pe un esantion de 750 deangajatori de pe piata locala. Cercetarea a fost realizatacalculand diferenta intre procentul firmelor care estimeaza ocrestere a angajarilor si procentul companiilor care estimeaza oscadere a volumului de angajari in trimestrul al doilea, formulacare poarta denumirea de "previziune neta de angajare". Angajatoriidin administratie au raportat o previziune neta de angajare de -6%, in timp ce angajatorii din constructii si din transport,depozitare si comunicatii considera ca numarul concedierilor vadepasi numarul angajarilor cu 21%, iar companiile din energie au opreviziune neta de angajare de 14%. Firmele din finante, asigurarisi imobiliare au o previziune neta de angajare de -8%, iar cei dinhoteluri si restaurante cred ca vor face cu 12% mai multeconcedieri decat angajari. "64% dintre angajatori au semnalat cavor mentine constant numarul actual de angajati, cu 6% mai multfata de trimestrul anterior. Aceasta evolutie este un semn pozitivin ceea ce priveste tendintele de redresare si de crestereasteptate pe piata fortei de munca", spune Camelia Stanculescu,general manager al Manpower Romania. AdelinaMihai

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO