Eveniment

Ce înseamnă să ai o universitate de top: Impactul direct al Universităţii ”Babeş-Bolyai” este de 190 milioane de euro

Ce înseamnă să ai o universitate de top: Impactul...

Autor: Vasile Magradean, Mediafax

18.01.2018, 16:11 441

Impactul direct al Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) în economia municipiului Cluj-Napoca este de 190 de milioane de euro, reprezentând cheltuielile studenţilor, ale angajaţilor universităţii, dar şi sumele de bani cheltuite de vizitatorii studenţilor şi de studenţi în timpul admiterii.

Andrei Chircă, doctorand al Facultăţii de Studii Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC), realizatorul studiului, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că a luat în considerare datele anului 2015, cercetarea referindu-se la nivelul studenţilor la forma de învăţământ cu frecvenţă, la nivelurile licenţă, master şi doctorat.

„Am iniţiat o anchetă sociologică din care rezultă că impactul direct al UBB în economia municipiului Cluj-Napoca este de 190 de milioane de euro, din care 71% o reprezintă cheltuielile făcute de studenţi. Alte cheltuieli sunt reprezentate de cheltuielile angajaţilor, cheltuielile directe ale Universităţii pentru bunuri şi servicii şi sume de bani generate de cheltuielile făcute în Cluj-Napoca de vizitatorii studenţilor şi studenţi din perioada admiterii. Studiul a luat în considerare datele anului 2015 şi a fost realizat doar la nivelul studenţilor la forma de învăţământ cu frecvenţă, la nivelurile licenţă, master şi doctorat”, a spus Chircă.

În 2015, UBB avea 3.158 de angajaţi şi 29.754 de studenţi la zi, la toate nivelele de studiu.

Potrivit studiului, un student la buget, la nivel licenţă, cazat la cămin, chletuie în medie 12.793 lei pe an, iar un student la taxă cheltuie o sumă de două ori mai mare, respectiv 26.897 lei.

Ultimele date statistice arată că numărul total al studenţilor din Cluj-Napoca se ridică la peste 66.000, din care jumătate aparţin UBB, universitate urmată de UTCN, cu 23%, UMF - 11 %, USAMV - 9%, Academia de Muzică „Gherorghe Dima” - 2% şi Universitatea de Artă şi Design (UAD) cu 1%.

De asemenea, universităţile private din oraş reprezintă şi ele 4% din totalul studenţilor.

Andrei Chircă a mai spus că impactul generat asupra economiei municipiului Cluj-Napoca de toate universităţile de stat ar fi dublu, aspect care nu a fost reliefat de studiu detaliat.

Bugetul municipiului Cluj-Napoca a fost în 2015 de aproximativ 230 de milioane de euro.

În cadrul conferinţei de presă a fost lansat de reprezentanţii Facultăţii de Studii Politice, Administrative şi ale Comunicării un videoclip în premieră naţională, de promovare comună a celor şase universităţi de stat din Cluj-Napoca, scopul fiind coalizarea mediului academic clujean pentru atragerea studenţilor şi promovarea comună la târgurile de educaţie din străinătate a Clujului universitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO