Eveniment

Câţi bani aşteaptă Finanţele la buget din profiturile băncilor şi companiilor

Câţi bani aşteaptă Finanţele la buget din profiturile băncilor şi companiilor

Autor: Claudia Medrega

01.12.2010, 23:59 89

Băncile vor ajuta bugetul în următorii patru ani mai puţin decâtau făcut-o până anul trecut, Finanţele estimând încasări anualemodice din impozitarea profiturilor instituţiilor de credit, de80-100 mil. euro, comparabile cu cele din acest an, în timp ce dela companii sumele aşteptate sunt mai mari, ajungând până la 3 mld.euro.

Anul viitor, Finanţele se aşteaptă să colecteze la buget doar 330,2mil. lei (78 mil. euro) din impozitarea profiturilor băncilor, întimp ce taxarea câştigurilor companiilor ar urma să aducă învistieria statului 9,55 mld. lei (2,26 mld. euro). Practic,autorităţile estimează că firmele vor avea profituri de aproape 60mld. lei, iar băncile cu profit vor cumula câştiguri de circa douămiliarde de lei.

În ultima variantă a proiectului de buget, Guvernul şi-a revizuitîn scădere încasările totale estimate din impozitul pe profitpentru 2011. Sumele estimate pentru anul viitor din taxareaprofiturilor băncilor sunt cu 3% peste nivelul prognozat pentru2010, în timp ce pentru companii previziunile sunt în scădere cu0,95%, revenirea pe creştere fiind prognozată începând cu2012.

Dacă în cazul băncilor sumelor aşteptate din taxarea profiturilorvor înregistra o creştere de la un an la altul de doar 10 mil. lei,până în 2014, în cazul companiilor plusul încasărilor va fi decirca 1 mld. lei pe an.

Pentru acest an proiecţia Guvernului a fost foarte optimistă înceea ce priveşte veniturile obţinute la buget din impozitareaprofitului băncilor, suma prevăzută în bugetului iniţial, de 1,27mld. lei, fiind ajustată drastic prin cele două rectificăribugetare la circa un sfert, respectiv 320 mil. lei.
Băncile au plătit impozit pe profit anul trecut şi în acest an,chiar dacă au înregistrat câştiguri mai mici sau chiar pierdere,ceea ce reprezintă un "credit" pentru Ministerul Finanţelor până lamomentul regularizării.

Conform Codului fiscal, băncile au obligaţia de a plăti impozit peprofit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial,actualizate cu indicele de inflaţie estimat cu ocazia elaborăriibugetului iniţial al anului pentru care se fac plăţile anticipate.Astfel, suma plătită de bănci în acest an la buget reprezintăimpozitele anticipate aferente profiturilor din 2009, în timp cesumele colectate în 2009 sunt aferente profiturilor record din2008.

Până la desfiinţarea impozitului minim în toamna acestui an, chiardacă băncile şi firmele au înregistrat pierderi au fost obligate săplătească cel puţin impozitul minim anual, calculat în funcţie decifra de afaceri a anului precedent.

În 2009, sistemul bancar a reuşit să se menţină pe profit peansamblu, deşi economia s-a prăbuşit cu 7,1%, iar creditareapopulaţiei şi companiilor a fost relativ "îngheţată". Totuşi, crizaeconomică a provocat pierderi pentru circa jumătate din cele 42 debănci de pe piaţă după standardele româneşti de contabilitate.Câştigul net cumulat al băncilor locale a fost de 815 mil. lei (200mil. euro), de cinci ori mai mic decât câştigul record de 4,4 mld.lei (1,2 mld. euro) realizat în 2008.

Profitabilitatea băncilor a fost afectată de creşterea puternică acheltuielilor cu provizioanele făcute în contul creditelor care auînregistrat probleme la plata ratelor.
Băncile comerciale au virat anul trecut la buget 1,22 mld. lei (290mil. euro) în contul impozitelor pe profit datorate. În acelaşitimp, BNR a virat bugetului circa 1,5 mld. lei (330 mil.euro).
În acest an, sistemul bancar va fi cel mai probabil pe pierdere,potrivit estimărilor jucătorilor din industria de profil. Dupăprimele nouă luni din 2010 pierderile la nivelul sistemului bancarau ajuns la 474 mil. lei (110 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO