Eveniment

Câţi bani va obţine statul de la companiile din proprietatea sa dacă le ia tot profitul la buget

Câţi bani va obţine statul de la companiile din proprietatea sa dacă le ia tot profitul la buget
24.06.2010, 23:34 34

"Am decis, în cazul companiilor cu capital integral saumajoritar de stat, al companiilor naţionale, ca acestea să vireze90% din impozitul pe profit statului, bugetului de stat, spredeosebire de 50%, cât aveau obligaţia să facă până în momentul defaţă", a spus Boc, pentru ca ulterior să revină şi să precizeze căeste vorba de 90% din profit. "Cu alte cuvinte, şi companiile, şiregiile de stat trebuie să fie parte la acest efort desolidaritate, de a susţine bugetul de stat în aceste momentedificile", a mai precizat premierul.

În portofoliul statului se află cele mai multe dintre marilecompanii energetice, printre care se numără firme precum Romgaz,Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Transgaz,Transelectrica sau marile complexuri energetice din bazinulOlteniei, Turceni, Craiova şi Rovinari.

"Noi deja am repartizat tot profitul înregistrat în 2009 labugetul de stat. 100% din cele peste 100 de milioane de euro pecare le-am raportat ca profit net s-au dus în bugetul de stat. Şipână acum, potrivit legii, cel puţin 50% din tot ceea ce câştigamse ducea către bugetul de stat, dar oricând statul putea cere ocotă mai mare din profit", explică Ioan Folescu, directorul generalal Electrica, firmă aflată în portofoliul Ministerului Economieicare anul trecut a avut afaceri de peste 1,1 mld. euro.

Pentru anul acesta compania estimează un profit net în scăderefaţă de cel raportat anul trecut, Electrica bazându-se pe un câştigde 100 de milioane de lei (24 de milioane de euro).

"Oricum această colectare a profiturilor are loc în aceastăperioadă a anului, deci câştigul pentru anul 2010 va fi dat cătrebugetul de stat în prima jumătate a anului 2011", mai spuneFolescu. Potrivit acestuia, compania nu a primit vreo informarespecială privind aplicarea deciziei de vărsare a 90% din profit peanul acesta la bugetul de stat.

Anul trecut, campionii profiturilor în ceea ce priveştecompaniile energetice de stat au fost Romgaz, care a raportat uncâştig de 173 de milioane de euro, Electrica, cu 119 milioane deeuro, Transgaz cu 71 de milioane de euro, Nuclearelectrica, cu 26,5mil. euro şi Hidroelectrica cu 15 milioane de euro. "Nu trebuie săse comunice nimic. Există deja o lege. Ministerul Economiei deţinedin acţiunile noastre 80%, iar Fondul Proprietatea are 20%, iardividendele se împart în aceste procente, dar mai rămâne şi unanumit procent pentru investiţii", a declarat Mihai David,directorul general al Hidroelectrica.

Reprezentanţii Romgaz şi cei ai Transgaz nu au putut ficontactaţi până la închiderea ediţiei.

Decizia privind profitul companiilor de stat vine în contextulîn care acestea au nevoie de investiţii majore în modernizare, aşacum este cazul complexurilor energetice. Potrivit datelor furnizatede companii şi bugetelor de venituri şi cheltuieli elaborate deacestea pentru anul trecut, Complexul Energetic Turceni a raportatun profit net de 5 mil. euro, Complexul Energetic Craiova a avut uncâştig de 0,2 mil. euro, iar Complexul Energetic Rovinari a avut uncâştig de 5,2 mil. euro.

Dincolo de preluarea aproape în totalitate a câştigurilorcompaniilor de stat, executivul a mai decis să diminueze cu 20%cheltuielile cu bunurile şi serviciile, conform procedurii aplicateîn cazul instituţiilor publice, exceptate fiind doar cheltuielileaferente producţiei. Până la sfârşitul anului, companiile şiregiile de stat nu mai pot efectua achiziţii de autoturisme şi altebunuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO