Eveniment

CE a inceput o investigatie privind un eventual ajutor de stat la privatizarea Tractorul

26.09.2007, 19:13 19

Comisia Europeana (CE) a inceput o investigatie cu privire la posibila incalcare a tratatului Uniunii Europene referitor la un eventual ajutor de stat acordat de catre autoritatile din Romania la privatizarea uzinei Tractorul Brasov.
Comisia Europeana a cerut Romaniei sa suspende acordarea oricaror ajutoare nelegale pana cand autoritatile europene vor decide cu privire la compatibilitatea acestora, potrivit Comisiei.
Sursa citata mentioneaza ca autoritatile de la Bucuresti au conditionat privatizarea Tractorul de mentinerea unui anumit nivel al activitatii economice, pe o perioada de zece ani, si reangajarea fostilor angajati ai uzinei.
"CE trebuie sa verifice daca respectivele conditii impuse au determinat preturi de vanzare mai mici dacat in cazul unei privatizari neconditionate, caz in care acestea ar putea fi catalogate ajutoare de stat", spun oficialii Comisiei.
Totodata, CE mentioneaza ca deschiderea investigatiei da posibilitatea partilor implicate sa-si prezinte punctul de vedere asupra masurilor examinate.
Uzina Tractorul a fost inchisa in luna aprilie, odata cu disponibilizarea a circa 1.800 de salariati din totalul de peste 1.900 de persoane.
In luna iulie, firma Flavus Investitii a castigat licitatia pentru preluarea platformei industriale a uzinei, pentru 77 de milioane euro fara TVA.
Potrivit contractului semnat intre lichidatorul uzinei de tractoare, Casa de Insolventa Transilvania, si noul proprietar, Flavus Investitii SRL, transferul de proprietate a avut loc la 10 august, odata cu achitarea sumei de 77 de milioane de euro.
Administratorul Flavus Investitii, Silviu Savin, a declarat la vremea respectiva ca firma intentioneaza sa inceapa productia de tractoare laBrasov "cat de repede posibil", dar nu este exclusa nici posibilitatea derularii altor proiecte, inclusiv imobiliare, pe platforma de 126 de hectare a uzinei.
Prima etapa pentru uzina va fi reorganizarea productiei, astfel incat firma sa devina profitabila, iar in decurs de patru - cinci ani sa poata produce cel putin 10.000 de tractoare anual, in conditiile in care necesarul de tractoare in Romania este de 15.000 de unitati.
Flavus Investitii este administrata de Centerra Capital Partners, partener pentru Romania al fondului de investitii britanic Cheyne Capit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO