Eveniment

Ce le-a spus Isarescu oamenilor de afaceri: Economia ar putea creste cu 0,1 - 0,2% anul viitor

13.12.2009, 23:17 25

Guvernatorul bancii centrale Mugur Isarescu le-a spusbancherilor si oamenilor de afaceri ca estimeaza ca economiaromaneasca va reintra pe crestere incepand cu a doua jumatate aanului viitor, potrivit unor surse care au participat la intalnireade trei ore care a avut loc vineri la clubul BNR din Capitala.

Isarescu a afirmat ca economia va ramane in teritoriu negativ inprima jumatate a lui 2010 si va incepe sa creasca in a doua parte aanului. In cel mai optimist scenariu, cresterea economica pentruintreg anul viitor va fi de 0,1 - 0,2%, a mai spus guvernatorul,potrivit surselor citate. Isarescu si-a exprimat ingrijorarea catoate segmentele din economie, atat populatia, cat si companiile sistatul, sunt in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar,respectiv au credite contractate mai mari decat depozitele.Practic, acest lucru inseamna ca bancile nu mai au pe plan localresurse pentru a da noi credite prin care sa stimuleze economia sitrebuie sa se bazeze exclusiv pe fonduri aduse din strainatate.

In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, guvernatorul aspus ca leul nu se va duce la vale, desi vom mai asista lafluctuatii in lunile urmatoare. Ca de obicei, guvernatorul nu aoferit o indicatie certa privind nivelul cursului leu - euro anulviitor, insa a apreciat drept corecta strategia unui om de afacericare si-a construit bugetul tinand seama de doua ipoteze pentruevolutia cursului: 4,3 si 4,5 lei. De asemenea, Isarescu a exclusposibilitatea ca Romania sa intre in incapacitate de plata.

La intalnirea de vineri au participat aproximativ 20 de oamenide afaceri si bancheri, printre care George Copos, proprietarulgrupul de firme Ana si al clubului de fotbal Rapid, FlorinPogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania(AOAR) si Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank. O alta intalnireintre BNR si reprezentanti ai mediului de business va avea loc inluna ianuarie.

Din partea BNR la intalnire au mai participat Florin Georgescu,prim-viceguvernator al BNR si Nicolae Cinteza, sefuldepartamentului de Supraveghere din banca centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO