Eveniment

Ce nu a spus premierul Viorica Dăncilă la prezentarea bilanţului de şase luni de la preluarea mandatului

Premierul Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă

Autor: Iulian Anghel

24.07.2018, 00:03 1073

Înainte ca Ministerul de Finanţe să prezente execuţia bugetară la primul semestru, Viorica Dăncilă a anunţat că veniturile bugetului consolidat au crescut în S1 cu 12%, până la 132 de miliarde lei. Nu a spus însă că veniturile fiscale sunt în mare suferinţă - la cinci luni ele cres­când cu doar 0,5%, an/an (nu avem datele la şase luni, pe care Finanţele le publică după data de 25 a lunii). Nu a spus că veniturile din TVA sunt şi ele sub semnul întrebării şi cresc mai încet decât con­sumul: 6-7% este creş­terea consu­mului, faţă de un plus de 4% înregistrat de încasările din TVA.

De asemenea, premierul nu a amintit că avansul cu două cifre al veniturilor bugetare este, mai degrabă, un artificiu, după ce guvernul a decis să includă la venituri sumele pentru subvenţiile europene pentru agricultură - 1,6 miliarde de euro în primele şase luni.

Premierul a lăudat transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, fapt care a adus, spune ea, la buget, un plus de 12,3 miliarde lei. Sindicatele s-au plâns însă, recent, că o treime din angajaţii din mediul privat au avut de suferit de pe urma acestui transfer.

Premierul a vorbit şi despre creşterea sumelor alocate de la Uniunea Europeană pentru România, spunând că acestea au făcut un salt, anul acesta, de 19,7% comparativ cu S1 2017. Dar grosul acestor sume sunt chiar subvenţiile agricole, care în 2018 au venit în prima parte din an. Pe fondurile structurale, la şase luni, România a luat de la UE doar 188 de milioane de euro, adică sub 1% din sumele alocate exerciţiului fi­nanciar 2014 – 2020.

Investiţiile stră­ine directe au cres­cut cu 65,7%, într-un interval de trei ani, a spus pre­mierul. Dar, în perioada man­da­tului ei, ele au crescut cu 15,6%, până la 2,2 mld. euro.

Şeful Executivului a vorbit şi despre şomaj, a cărui ţintă este de a fi redus, până în 2020, sub 3% şi s-a lăudat cu majorările importante de salarii în domeniul medical. Dar nu a amintit deloc despre spitalele promise în programul de guvernare, pentru care nu s-a alocat, nicăieri, niciun leu.

De asemenea, Viorica Dăncilă nu a amintit nimic despre inflaţia care a sărit de 5% în ultimele două luni şi care roade serios din veniturile reale ale salariaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO