Eveniment

Ce se mai întâmplă cu schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare? Nicio veste de la Ministerul Economiei, deşi este aproape un an de când s-au încheiat aplicaţiile

Ruperea lanţurilor de aprovizionare din pandemie, iar mai apoi criza energetică şi războiul din Ucraina au făcut ca în 2023 industria să nu poată evita al cincilea an de scădere a producţiei şi a exporturilor.

Ruperea lanţurilor de aprovizionare din pandemie, iar mai apoi criza energetică şi războiul din Ucraina au făcut ca în 2023 industria să nu poată evita al cincilea an de scădere a producţiei şi a exporturilor.

Autor: Răzvan Botea

26.10.2023, 00:05 169

♦ În aprilie 2023 au fost anunţaţi cu fast câştigătorii şi investiţii de peste 2 mld. de lei ca urmare a schemei de ajutor de stat 959/2022 ♦ De atunci însă, la Ministerul Economiei este tăcere ♦ Clasamentul final al beneficiarilor schemei de ajutor de stat a iscat un scandal, pentru că mai mulţi antreprenori din România au spus că nu au fost clare criteriile de acordare a finanţării şi au cerut suplimentarea schemei de sprijin.

Opt companii din industria prelucrătoare din România s-au calificat pentru finanţări cu ajutorul schemei de stat 959/2022, în valoare de 300 mil. euro în total. Lista a fost publicată de Ministerul Economiei în aprilie anul acesta. Din acel moment însă, nu s-a mai avansat în niciun fel, conform unor surse din piaţă apropiate discuţiilor. Astfel, companiile au primit OK-ul pentru finanţare, dar nu au primit banii.

ZF a întrebat la începutul săptămânii Ministerul Economiei despre care este stadiul implementării  schemei de ajutor de stat, însă reprezentanţii ministerului nu au răspuns până în acest moment.

În momentul în care s-au anunţat companiile care vor beneficia de finanţare, mai multe companii cunoscute din România au reclamat că au câştigat firme care au 2-3 angajaţi cu rate de profitabilitate foarte mari. 

Companiile au putut aplica până pe 16 decembrie 2022 pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, pentru investiţii în producţia locală. 97 de companii au aplicat, dar doar 8 dintre acestea s-au calificat pentru sprijin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO