Eveniment

Ce vrea România să-i finanţeze BEI: metroul, canalele Siret - Bărăgan şi Bucureşti - Dunăre şi hidrocentrala Tarniţa

Foto Andreea Alexandru

Foto Andreea Alexandru

Autor: Iulian Anghel

12.03.2013, 00:07 1595

Banca Europeană de Investiţii (BEI) poate acorda României, în acest an, finanţări totale de 700-900 milioane euro, dublu faţă de 2012 (335 mil. euro), inclusiv pentru asigurarea cofinanţării proiectelor din fonduri europene, a susţinut ieri la Bucureşti preşedintele băncii, Werner Hoyer (foto stg.).

Şeful BEI însoţit de vicepreşedintele instituţiei Mihai Tănăsescu (foto dr.) s-au întâlnit ieri la Bucureşti cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta (foto centru) şi cu mai mulţi miniştri ai Cabinetului – prilej pentru aceştia din urmă de a sugera şefului instituţiei ca banca europeană să finanţeze o parte a investiţiilor pe care România le consideră prioritare.

BEI - care a acordat credite în România de aproape 10 mld. euro din 1990 încoace (4,1 mld. euro între 2007 şi 2011) – ar urma să continue finanţarea pentru linia de metrou Universitate-Drumul Taberei, a anunţat premierul Victor Ponta, care a susţinut că lucrările la acest proiect realizat de companiile Astaldi şi Max Boegl nu sunt stopate.

BEI a acordat deja proiectului o linie de finanţare de 465 mil. euro din costul total de 1,2 mld. euro. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat şi el, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, că a propus reprezentanţilor BEI să finanţeze trei proiecte pe care le consideră esenţiale pentru dezvoltarea pe termen lung a României - Canalul Siret - Bărăgan, Canalul Bucureşti - Dunăre şi hidrocentrala Tarniţa, Cluj (al cărei cost este evaluat la 1 mld. euro).

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO