Eveniment

Cel putin zece companii straine vin cu proiecte de investitii de peste 100 mil. euro fiecare

Cel putin zece companii straine vin cu proiecte de investitii de peste 100 mil. euro fiecare

Click pentru imaginea intreaga

20.02.2008, 19:56 31

Acestea se vor adauga celor 99 de proiecte aflate in portofoliul Agentiei, a caror valoare totala depaseste opt miliarde de euro si care vor crea circa 48.000 de locuri de munca. Cele mai multe proiecte sunt in industria auto, energie alternativa, industria materialelor de constructii sau IT&C.
Finalizarea mai multor proiecte de investitii si, implicit, crearea de noi locuri de munca, ar putea insa crea probleme companiilor in gasirea de personal calificat.
"Nu exista in acest moment o criza pe piata fortei de munca. Dar cand vedem o atractie atat de mare pentru Romania din partea investitorilor ne punem problema ca aceasta criza ar putea sa apara cand vor fi finalizate proiectele de investitii. In prezent, suntem destul de ingrijorati in special de evolutia acestei piete in anumite zone ale tarii, cum ar fi cea de la granita de vest", a spus Barbuletiu.
Ea considera ca investitorii straini ar trebui sa se orienteze si catre alte zone ale tarii, unde rata somajului este la un nivel mai ridicat, facand referire mai ales la Moldova.
Pana acum, in regiune a fost anuntata o singura investitie de anvergura.
Concernul american Delphi va construi la Iasi o fabrica pentru producerea de sisteme de control si comanda pentru motoare diesel, in urma unei investitii de 120 mil. euro.
Oficialii ARIS au mai spus ca se confrunta cu probleme in gasirea terenurilor in parcurile industriale, aceste locatii fiind preferate de investitori pentru ca au toate utilitatile necesare. "In prezent in Romania exista 41 de parcuri industriale, care totalizeaza circa 1.500 de hectare. In conditiile in care exista un numar tot mai mare de solicitari din partea investitorilor straini pentru amplasamente si terenuri cu suprafete mari de peste 100 de hectare, care sa dispuna de acces la retelele de utilitati, credem ca ar fi necesar ca suprafata parcurilor disponibile sa creasca cu cel putin 50%", a spus vicepresedintele ARIS.
Oficialul ARIS apreciaza ca in ciuda acestor dificultati, fluxul de capital strain atras de Romania va ramane la un nivel ridicat si in urmatorii cinci ani.
"Incepand de anul trecut, se constata o crestere a numarului firmelor mari, serioase care vor sa investeasca in Romania. Acestea au asteptat integrarea in Uniunea Europeana, au vrut sa vada cresterea economica a Romaniei, au vazut si au hotarat sa investeasca", a explicat Barbuletiu.
Anul trecut investitiile straine directe s-au ridicat la 7,076 miliarde de euro, in scadere cu 29% fata de cele 9,1 miliarde de euro din 2006.
Daca se exclud din calcul cele 2,2 miliarde de euro incasate in 2006 din privatizarea BCR, investitiile au batut anul trecut valoarea din 2006 si au atins cea mai mare valoare din istorie, conform statisticilor.
Pentru acest an, ARIS estimeaza un nivel al investitiilor straine, care includ atat greenfield-urile, cat si majorarile de capital, apropiat celui din 2007, de circa sapte miliarde de euro.

Ce va urma

Ford si Nokia, locomotive pentru alti investitori
Reprezentantii ARIS spun ca Nokia si Ford vor fi urmate si de furnizorii traditionali. "Pentru Nokia sunt deja 3-4 furnizori care cerceteaza posibilitatea de a investi in Romania. De asemenea, si in cazul Ford sunt cel putin patru companii care ar dori sa investeasca cateva zeci de milioane de euro in judetul Dolj", a spus Monica Barbuletiu, vicepresedintele ARIS. Oficialii Nokia au anuntat deja ca primii sai furnizori - BYD Electronic (China), care va produce componente IT, si Hansaprint - cea mai mare editura din Finlanda, vor investi la Jucu circa 40 mil. euro.
Cele mai mari proiecte care ar putea fi derulate
Cele mai mari trei proiecte care ar putea fi derulate in Romania totalizeaza 8,45 mld. euro, insa companiile nu au luat inca deciziile finale, spun oficialii ARIS. Cea mai mare investitie este a companiei austriece Voestalpine, care intentioneaza sa construiasca un combinat siderurgic de 5 mld. euro. Compania oscileaza inca intre Ucraina si Romania. Celelalte doua proiecte sunt de 3 mld. euro, respectiv 450 mil. euro, dar oficialii ARIS nu au dat detalii. Pentru cea din urma concureaza, potrivit informatiilor din presa, atat giganti auto precum Daimler, cat si firme din sectorul energiei regenerabile.


Investitii anuntate si incepute in 2007

Deplhi (SUA) - va construi o fabrica de 120 mil. euro la Iasi unde va produce sisteme de control si comanda pentru motoare diesel;
Soufflet (Franta) - va construi o fabrica de malt la Buzau, investitia fiind de 46 mil. euro;
TMD Friction (Germania) - va produce componente auto la Caransebes in urma unei investitii de 25 mil. euro;
Karelia (Finlanda) - va mari capacitatea de productie a fabricii de parchet din judetul Maramures, investitia fiind de 15 mil. euro;
Hutchinson (Franta) - a inaugurat la Brasov o fabrica de componente auto in care a investit 7 mil. euro;
Hirschmann (Austria) - a deschis la Targu Mures o fabrica de cablaje auto, in urma unei investitii de 5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO