Eveniment

Cele cinci evenimente care au marcat săptămâna: Bucureştiul are pentru prima dată o femeie primar; Senatorii modifică legea antifumat; Marii retaileri ameninţă că închid magazine din cauza legii care îi obligă să comercializeze 51% produse româneşti; Soros a revenit

Autor: Ştefan Stan

11.06.2016, 01:30 1835

Ziarul Financiar vă prezintă la fiecare sfârşit de săptămână cele mai importante evenimente, tranzacţiile, mişcările şi deciziile care au avut un impact deosebit asupra economiei din România.

 

Gabriela Firea (PSD) a obţinut 171.726 voturi, Nicuşor Dan (USB) 118.314 voturi, Cătălin Predoiu (PNL) 44.477 voturi, iar Robert Turcescu (PMP) a înregistrat 25.229 voturi şi Daniel Barbu (ALDE) 11.660, potrivit numărării voturilor din 71% din secţii. 

Pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Alianţa PSD+ UNPR a înregistrat 159.359 voturi, USB 95.978, iar PNL 51.674. Partidul Mişcarea Populară a obţinut 27.091 voturi, ALDE 24.775, iar Partidul Dreptăţii Sociale 9.927. Tot sub 10.000 de voturi au mai obţinut PER (8987), PRU (7533), PNŢCD (3.687) şi UDMR (1.042).

În Bucureşti au fost numărate voturile din 889 secţii, din totalul de 1252 secţii de votare, reprezentând 71%.

La nivel naţional, votul pentru consiliile judeţene a fost câştigat de PSD cu 37,58% din voturi, urmat de PNL cu 31,93%, ALDE cu 6,31%, UDMR cu 5,33% şi PMP cu 4,27%, după ce au fost centralizate rezultatele din toate secţiile de votare.

Prezenţa la votul pentru consilii judeţene a fost de 49,77%, a anunţat joi BEC.

Cât priveşte votul pentru primari, PSD conduce cu 34,83%, urmat de PNL cu 31,49% şi ALDE cu 5,73%. Candidaţii independenţi au obţinut 5,71% dintre voturi.

La consilii locale, PSD are 33,64%, urmat de PNL cu 29,60%, ALDE cu 6,52%, UDMR cu 4,66% şi PMP cu 4,30%.

Prezenţa la voturile pentru primării şi consilii locale a fost de 48,17%.

Astfel, PSD a câştigat 1677 primării, urmat de PNL, cu 1081 primării. Pe locurile următoare se situează UDMR - 195 mandate de primar, ALDE - 64, candidaţi independenţi - 53 de mandate şi UNPR 26 de mandate. Restul formaţiunilor au obţinut sub 20 de mandate de primar, inclusiv PMP care are 18 primari.

Social-democraţii au obţinut cele mai multe mandate de consilier local - 16.648. PSD este urmat de PNL - 13.193, ALDE - 2504, UDMR - 2284, PMP - 1315 şi UNPR - 1203 mandate de consilier local. Restul partidelor şi alianţelor au sub 1.000 de mandate de consilier local.

PSD a câştigat cele mai multe mandate de consilier judeţean - 579. PNL a obţinut 496 mandate, UDMR 95 mandate, ALDE 76, iar PMP 37.

 
 
 
Legea antifumat a fost modificată marţi de senatori, prin refefinirea spaţiului public închis - acesta fiind încadrat de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate.

"Prin spaţiul public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă", potrivit unui amendament propus de Comisia juridică, adoptat în plen cu 76 de voturi "pentru".

De asemenea, noile modificări presupun şi permiterea fumatului în spaţii special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie.

"Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop", prevede un alt amendament, propus de Comisia de sănătate.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Unul dintre cei mai mari antreprenori români se revoltă: ANAF este cea mai nereformată instituţie din România, acţionează la comandă

Unul dintre cei mai mari antreprenori din România, Dan Ostahie, proprietarul Altex, spune că ANAF (Fiscul) este una dintre cele mai nereformate instituţii ale statului, iar modul de acţiune al acesteia afectează mediul privat. 

”Este foarte important să modernizăm instituţiile statului, începând cu ANAF, pentru a ajunge la un mediu competitiv şi funcţional. Guvernul trebuie să stabilească zece puncte principale care să fie făcute pentru următorii patru ani, de exemplu. Ajutorul de stat poate fi asumat doar dacă avem o strategie pe termen lung, însă nu e neapărat o direcţie pe care s-o îmbrăţişez. Ca să oferim un mediu competitiv, cadrul trebuie bine definit, antreprenorii lăsaţi să se desfăşoare”, a declarat Dan Ostahie în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie. 
 
„Ce ar trebui să facem ca să eliminăm piedicile în dezvoltarea mediului privat? Eu cred că principala piedică este ANAF-ul. ANAF reprezintă cea mai coruptă instituţie de stat, în cadrul căruia noi toţi ne desfăşurăm activitatea. Trebuie restructurată. Restructurarea este o prioritate de grad zero!”, a adăugat el. 
 
Deşi în perioada trecută Ostahie a primit o amendă de la Consiliul Concurenţei, el totuşi a dat CC ca exemplu pozitiv şi a recunoscut că s-a reformat şi este una dintre cele mai moderne instituţii ale statului. 

”Vedem multe dosare penale pentru TVA rambursat fără drept. Aceste rambursări au fost făcute, până la urmă, de nişte funcţionari de stat. Cu alte cuvinte, ANAF-ul este o instituţie care trebuie radical reformată, pentru a nu mai fi coruptă politic şi să nu mai intre în jocurile marilor jucători, astfel încât să avem în România o economie liberă de piaţă, pentru a ne putea dezvolta în continuare”, a mai spus el. Altex a avut în 2015 afaceri de 449 mil. euro. 

 
Marile lanţuri de magazine susţin că dacă legea care care obligă retailerii să comercializeze 51% produse româneşti intră in vigoare este posibil să vedem închideri de supermarketuri sau chiar hipermarketuri în România. 
 

"Aceasta lege duce la subminarea marilor lanţuri de magazine. Dacă va intra în vigoare va crea un mediu ostil, poate conduce la suspendarea licenţei de funcţionare a unei reţele, iar în final poate conduce la închiderea unor magazine. Retailerii pot lua decizia închiderii operaţiunilor", spune George Bădescu, director executiv AMRCR. 

Propunerea legislativă susţine că în România comercianţii persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, legume şi fructe, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepţie, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele şi fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianţilor menţionaţi.

Proiectul de lege a fost amânat luna trecută, după ce deputaţii PSD l-au trimis înapoi la Comisia de agricultură pentru realizarea unui raport suplimentar, potrivit datelor publice pe site-ul Camerei Deputaţilor. Proiectul este unul dintre cele mai controversate din comerţul autohton, atât marile reţelele de comerţ, cât şi Cabinetul Cioloş afirmând că nu sunt de acord cu acesta.

 

Reprezentanţii AMRCR au spus luna trecută că impunerea către comercianţi ca 51% din produsele aflate pe raft să provină din  „lanţul scurt de aprovizionare“ îi avantajează pe producătorii necompetitivi, dar ataşaţi unor grupuri de interese, cărora li se garantează practic businessul indiferent de performanţă.

„Această prevedere nu este însă în niciun caz favorabilă consumatorilor – cărora li se restrânge libertatea de a alege - şi nici de natură să îi ajute pe micii producători români, care vor fi în pericol să fie eliminaţi de alţi producători din zonele adiacente României.“

 
 
După un lung hiat al activităţii, George Soros s-a întors în jocul tranzacţionării, ademenit de oportunităţile de profit din ceea ce el întrevede a fi o nouă criză economică în viitorul apropiat, scrie Wall Street Journal.
 

Îngrijorat de aspectul general al economiei globale şi de faptul că mişcări majore ar putea apărea în piaţă, omul de afaceri care a făcut miliarde din investiţii inteligente a direcţionat recent o nouă serie de achiziţii şi vânzări masive, potrivit unor surse apropiate de subiect.

Soros Fund Management, care gestionează 30 de miliarde de dolari pentru Soros şi familia sa, a vândut acţiuni şi a cumpărat aur şi acţiuni ale companiilor din exploatarea de aur, anticipând slăbiciuni în mai multe pieţe. Investitorii deseori au văzut aurul ca un refugiu în vreme de criză.

Mişcarea este o tranziţie semnificativă pentru Soros, care şi-a câştigat faima cu un pariu împotriva lirei sterline în 1992, care i-a adus un profit de un miliard de dolari. În ultimii ani, miliardarul de 85 de ani s-a focusat pe politică publică şi filantropie. Este de asemenea şi unul dintre cei mai mari susţinători financiari ai lui Hillary Clinton. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO