Cele mai mari companii din România încep să ridice vocea: 10 măsuri în atenţia Guvernului şi a PSD

28 iul 2017 Autor: Mona Scarisoreanu

Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere guvernului să menţină cota unică de impozitare, să atragă în ţară românii din diaspora şi să deschidă piaţa muncii către cetăţenii non-UE, să îmbunătăţească sistemulde sănătate şi să modernizeze ANAF.

„Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) adoptă o atitudine proactivă în rela­ţia cu Guvernul României şi este deschisă la dialog şi conlucrare pentru ca economia României să-şi menţină competitivitatea în 2017, iar statul să se concentreze pe investiţii strategice pentru ţară şi mecanisme care să le încurajeze“, spune CDR.

Coaliţia este o iniţiativă privată, a celor mai mai mari companii din România, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliţiei contribuie voluntar cu resursele şi expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliţia reuneşte în total 45 de organizaţii şi membri asociaţi.

Scopul Coaliţiei este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul şi alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic şi de afaceri din România.

CDR îşi desfăşoară activitatea începând cu anul 2013, prin intermediul a 13 grupuri de lucru specializate pe următoarele domenii de activitate: Agricultură, Antreprenoriat, Educaţie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare şi Turism. Grupurile de lucru sunt formate din profesionişti şi personalităţi cheie din mediul de afaceri, care reprezintă atât capitalul autohton, cât şi cel străin. Grupurile de lucru sunt concepute să ofere sprijin şi asistenţă de specialitate miniştrilor de resort în special pentru formularea de politici publice care contribuie la creşterea competitivităţii economiei româneşti.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) va fi coordonată în perioada iulie-decembrie 2017 de către Dragoş Petrescu, vicepreşedinte al Romanian Business Leaders. CDR este formată din reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România şi este condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a şase asociaţii de business - Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România, (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL) –, care coordonează prin rotaţie activitatea coaliţiei.

La fiecare şase luni, cei peste 40 de membri ai CDR - asociaţii de afaceri (precum cele şase organizaţii din Consiliul Director, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Confederaţia Patronală Concordia, camerele de comerţ în România ale Olandei, Italiei sau Marii Britanii şi asociaţii ale oamenilor de afaceri şi companiilor belgiene, spaniole, maghiare sau turce în România) şi ambasade ale statelor din Uniunea Europeană (UE) şi din ţări non-UE, precum Elveţia, Canada, SUA şi Japonia – revizuiesc priorităţile pe termen scurt pentru mediul de afaceri din România şi reiterează nevoia de transparenţă decizională şi predictibilitate în elaborarea politicilor publice.

mona.scarisoreanu@mediafax.ro

 

Coaliţia consideră că guvernul României este capabil să ia rapid decizii sănătoase pentru competitivitatea economiei, şi anume

- menţinerea cotei unice de impozitare;

- acoperirea deficitului de forţă de muncă prin măsuri care să scadă migraţia talentelor şi a oamenilor capabili de muncă, să atragă în ţară românii din diaspora şi să deschidă piaţa muncii către cetăţenii non-UE;

- reducerea vitezei cu care cresc salariile şi contribuţiile sociale, astfel încât să fie armonizate cu câştigurile în productivitatea muncii;

- operaţionalizarea unui sistem de învăţământ dual conectat la nevoile angajatorilor;

- îmbunătăţirea sistemului de sănătate;

- simplificarea procedurilor administrative;

- modernizarea ANAF, ca parte integrantă din proiectul cu Banca Mondială;

- progres real în dezvoltarea infrastructurii, prin fonduri europene şi în parteneriate public-privat funcţionale; investiţiile în infrastructură, alături de cele în educaţie, pot asigura o dezvoltare unitară a României şi vor crea premisele ca mediul de afaceri să poată susţine, în mod real, creşterea salariului minim pe economie şi în zonele mai puţin dezvoltate;

- reformarea sectorului public, mai ales în contextul aplicării legii salarizării unitare;

- implementarea consolidării fiscale pentru impozitul pe profit.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.07.2017

 
Cuvinte cheie:
coalitie
, dezvoltare
, masuri
, propunere
, deschidere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide