Eveniment

Centrul pentru Investiţii Străine are un site în engleză, dar departe de oferta turcilor sau bulgarilor

Ce spunea investitorilor, luni 3 noiembrie, Centrul Român pentru Investiţii Străine (www.traderom.ro): „Updating... Please check back again soon“.

Centrul pentru Investiţii Străine are un site în engleză, dar departe de oferta turcilor sau bulgarilor

Autor: Mirabela Tiron

14.10.2011, 00:02 313

Ziarului Financiar a scris recent că Români nu are un site actualizat în limba engleză destinat investitorilor străini. Ieri Centrul Român pentru Investiţii Străine a anunţat un nou portal în limba engleză care este totuşi departe de cele prin care turcii şi bulgarii îşi promovează oportunităţile de investiţii.

Ziarul Financiar a scris pe 4 octombrie un articol numit "Aţi auzit de Imre, Neidoni, Mihăilă şi Lăpădat? Ei ar fi trebuit să ţină Nokia în ţară. Ce spune investitorilor Centrul Român pentru Investiţii Străine: "Updating...", în care sublinia că România nu are încă un site actualizat în limba engleză pentru investitorii străini.

Acum, când dai clic pe vechea adresă a site-ului "traderom.ro" te întâmpină mesajul "our site address has changed, you'll be redirected in 10 seconds...No time to wait, just click here".

Un clic îl direcţionează acum pe utilizator pe noua adresă romtradeinvest, unde tot conţinutul postat este în limba engleză, aşa cum propunea Ziarul Financiar. Mai mult, şi homepage-ul site-ului a fost schimbat. Pe vechiul site al Centrului român pentru promovarea comerţului şi a investiţiilor străine elementul central al homepage-ului era o galerie foto cu exteriorul şi interiorul instituţiei româneşti, în josul paginii fiind publicate diferite comunicate de presă.

Pe site-ul recent dezvoltat sunt postate în engleză motivele pentru care ar trebui să investească străinii în România: una dintre cele mai mari pieţe din Europa de Sud-Est, forţă de muncă pregătită, stabilitate politică, fiind doar câteva dintre motivele enumerate pe site. Şi datele macroeconomice (PIB, rata şomajului) utile pentru investitorii străini au fost actualizate, faţă de ce se găsea pe versiunea anterioară a site-ului, când la un clic pe secţiunea investiţii străine cea mai recentă informaţie era publicată în aprilie 2010. Acestea nu sunt însă prezentate cu ajutorul graficelor, aşa cum apar pe site-ul pentru investitori străini al Bulgariei.

La capitolul resurse umane, pe site-ul centrului român pentru investiţii străine apare doar un tabel cu evoluţia salariului mediu în lei de-a lungul anilor, cursul de schimb euro-lei fiind postat în josul tabelului, în loc să se prezinte şi o variantă a evoluţiei salariilor direct în euro.

Deşi pe site-ul de profil al Turciei există şi o rubrică în care sunt prezentate pe scurt informaţii despre ţară, cu localizarea pe hartă, pe site-ul românesc lipseşte însă acest capitol "Romania at a glance"- care ar fi putut prezenta pe scurt informaţii utile despre ţară.

Mai mult, dacă pe site-ul de profil al Bulgariei informaţiile apar atât în engleză cât şi în germană iar pe cel al Turciei în 11 limbi, printre care araba, chineza, japoneza, pe site-ul românesc conţinutul este disponibil doar în engleză şi română.

De pe site-ul Centrul Român pentru Investiţii Străine lipsesc şi exemplele unor investiţii de succes, o listă a celor mai mari investitori străini, aşa cum apar pe site-ul bulgarilor.

Deasemenea, lipseşte o variantă particularizată a hărţilor Google unde un potenţial investitor poate găsi zonele de interes după diferite criterii, cum ar fi densitatea populaţiei, numărul de companii străine sau nivelul de subvenţii acorda. Aceasta este prezentă pe site-ul turcilor pentru investitori străini.

Anul trecut investiţiile străine directe au fost de 2,6 mld. euro, în scădere cu 25,6% faţă de cele din 2009, când s-a înregistrat un nivel de 3,5 mld. euro. Potrivit datelor BNR, investiţiile străine directe au fost în primele şapte luni ale anului în valoare de 1,1 mld. euro, în scădere cu 30% faţă de perioada similară din 2010. Centrul Român de Promovare a Comerţului şi a Investiţiilor Străine (CRPCIS), trecută la finele săptămânii trecute sub coordonarea directă a premierului Emil Boc de la Ministerul Economiei, este "n prezent instituţia care se ocupă de promovarea comerţului pe plan internaţional, regional şi naţional şi de atragerea de investiţii străine "n economie. De o lună centrul a trecut în coordonarea Andreei Paul (Vass), consiliera premierului Emil Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO