Eveniment

Cine castiga si cine pierde din desfiintarea AVAS?

Cine castiga si cine pierde din desfiintarea AVAS?
10.01.2010, 23:07 316

Executivul ia in calcul incetarea activitatii Autoritatii pentruValorificarea Activelor Statului (AVAS) si trecerea portofoliuluiinstitutiei fie in subordinea Oficiului Participatiilor Statului siPrivatizarii in Industrie (OPSPI), fie direct in subordineaMinisterului Economiei prin infiintarea unui nou departament, audeclarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Cele doua variante au fost discutate intr-o sedinta de guvern desaptamana trecuta. Purtatorul de cuvant al Executivului, IoanaMuntean, a confirmat ca procesul de restructurare a agentiilorguvernamentale continua si ca in acest context poate fi discutatainclusiv restructurarea AVAS. "O eventuala procedura in acest sensva fi decisa in Guvern", a declarat ea.

AVAS a fost infiintata in 2004 prin fuziunea dintre Autoritateapentru Valorificarea Activelor Bancare si Autoritatea pentruPrivatizare (APAPS), principalele atributii ale institutiei fiindprivatizarea societatilor de stat, monitorizarea postprivatizare sivalorificarea creantelor statului. La sfarsitul lui 2008, AVAS aveain portofoliu 923 de societati comerciale cu un capital social de16,2 mld. lei, din care 7,2 mld. lei erau particiapatii alestatului.

In 2008, institutia a avut venituri totale de 1,05 mld. lei,aproape o cincime fiind reprezentata de incasarile dinvalorificarea creantelor. Incasarile institutiei au fost insa maimici anul trecut pe fondul ratarii mai multor obiective anuntatesau asumate, precum privatizarea Avioane Craiova. Sumele stranse deAVAS merg la bugetul de stat si au o destinatie stricta: stingereadatoriei publice interne.

Mircea Ursache, fost presedinte al AVAS, spune ca duparestructurare este foarte probabil ca veniturile institutiei sa fiedirectionate catre alte cheltuieli ale statului avand in vedereveniturile in scadere la bugetul public.

O asemenea masura ar avea un impact negativ la nivel economic inconditiile in care scaderea datoriei publice asigura un rating detara mai bun si implicit o incredere mai mare din parteainvestitorilor straini, apreciaza el.

Ursache spune ca AVAS a fost creata la inceput pentru afunctiona pe o perioada determinata, iar incetarea activitatiiacesteia nu reprezinta o surpriza. El apreciaza, totusi, ca nicimomentul ales si nici solutiile avute in vedere nu sunt cele maipotrivite.

"Creantele administrate de AVAS nu sunt purtatoare de penalitatisi majorari, ceea ce constituie un mare avantaj intr-o perioada decriza. Din acest punct de vedere trecerea debitelor inadministratea altei entitati este o decizie inoportuna", a spusfostul sef al AVAS. AVAS mai are in prezent circa 34.000 dedebitori din cei 72.000 pe care i-a preluat initial. Totodata, AVASmonitorizeaza postprivatizare circa 10.000 de contracte, multedintre ele avand termene finale cuprinse in intervalul 2015-2020.Activitatea de monitorizare postprivatizare ar putea fi trecuta insubordinea OPSPI, institutie aflata in subordinea MinisteruluiEconomiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO