Eveniment

Coaliţia PSD-PNL ţine pe jar mediul de business: modificările fiscale sunt ţinute la sertar. Se fac presiuni pe reducerea cheltuielilor şi pe masă mai sunt creşteri de taxe sau creşterea salariului minim. 30 mld. lei în termeni de cash trebuie să găsească guvernul ca să rămână la un deficit bugetar de sub 5% din PIB

Coaliţia PSD-PNL ţine pe jar mediul de business:...

Autor: Răzvan Botea

25.07.2023, 00:08 2534

Premierul Marcel Ciolacu vrea eliminarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate, dar prinse în buget, care ar aduce 3 mld. lei în 2023 Din majorarea salariului minim cu 300 de lei brut, guvernul ar câştiga încă 600 mil. lei.

Guvernul PSD-PNL încă negociază modificările fis­cale pe care vrea să le aducă pentru a echilibra bugetul de stat în a doua parte a anului. În aceeaşi vreme, discuţiile se duc şi pentru reducerea de cheltuieli bugetare. De cealaltă parte, mediul de afaceri din România se întreabă ce măsuri vor fi luate şi când vor intra în vigoare, pentru că, până în acest moment, coaliţia PSD-PNL nu a venit cu nicio informaţie publică. Guvernul are nevoie de 30 mld. lei pentru a echilibra bugetul de stat după derapajul din prima jumătate, astfel încât să rămână la un deficit bugetar de sub 5% din PIB.

„Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului. În acest context, în cadrul şedinţei de coordonare de astăzi, am solicitat miniştrilor şi secretarilor de stat liberali o analiză rapidă, pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice. Pentru a ne încadra în ţinta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri“, a afirmat Nicolae Ciucă, fost premier al României şi preşedintele PNL. Nu este clar însă despre ce cheltuieli este vorba. Una dintre măsurile vehiculate este eliminarea a 200.000 de posturi în aparatul de stat, care sunt vacante, dar ar fi fost bugetate, o cheltuială care s-ar ridica la 10 mld. lei într-un an, ceea ce însemnă că dacă ar intra în vigoare de la 1 septembrie, o economie la buget de 3 mld. lei.

Din informaţiile ZF, dar şi din decla­raţiile oficialilor, reiese că TVA va creşte în mod cert pentru anumite categorii de produse care au în acest moment cotă redusă de TVA. „În discuţia mea cu Comisia Europeană, şi are dreptate, trebuie să fie o ordine, nu să fie şapte tipuri de TVA. Am convenit că rămâne TVA de 9% la mâncare, medica­mente, proteze. De ce la cluburi e 5% TVA? Sunt mult prea multe excepţii în România, lucru pe care ni l-a spus nu doar Comisia, ci şi toate forurile financiare“, a spus Marcel Ciolacu, prim-ministrul României şi liderul PSD.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO