Eveniment

Coface a redus ratingul de credit al Romaniei

23.10.2007, 19:38 18

Coface a redus ratingul de credit al Romaniei de la A4 la A4-, din cauza exploziei datoriei externe a companiilor, in conditiile in care riscul deprecierii leului este in crestere.
Cresterea datoriei externe a companiilor majoreaza riscul de neplata al acestora, din cauza leului supus riscurilor, crede Coface, motiv pentru care a redus ratingul. Aceasta este prima reducere de rating din ultimii ani.
Ratingurile de tara ale Coface (Compania Franceza de Asigurare pentru Comertul Exterior) se refera la riscul de credit si de neplata al companiilor (credit risk) si nu la riscul de tara (sovereign), asa cum este cazul altor agentii de rating (Standard & Poor's, Moody's, Fitch si altele).
Ratingul acordat de Coface arata in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de perspectivele politice, financiare si economice ale tarii respective.
Cu alte cuvinte, ratingul Coface masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara.
"Leul se dovedeste a fi intr-o situatie destul de riscanta comparativ cu celelalte tari in curs de dezvoltare si face ca economia sa fie vulnerabila in fata unei crize de incredere in moneda nationala. Cresterea datoriilor in valuta din sectorul privat reprezinta un motiv de teama in privinta deteriorarii comportamentelor de plata ale companiilor", au declarat reprezentantii Coface Romania.
Romania avea ratingul A4 inca din luna decembrie 2005, dupa doua imbunatatiri succesive in anul 2005. A4 semnifica un istoric mediocru al comportamentului de plata al companiilor, care se poate inrautati din cauza mediului economic si politic, iar probabilitatea de neplata este inca admisibila.
Acum, reducerea ratingului a fost cauzata de cresterea exploziva a datoriei externe private, contractata in valuta. In conditiile in care deficitul de cont curent este in plina viteza, Coface considera ca leul este supus unor riscuri semnificative de depreciere. Ca urmare, din moment ce companiile se indatoreaza tot mai mult pe pietele externe, riscul ca ele sa sufere incidente de neplata creste.
Datoria externa privata a crescut cu peste 3,2 miliarde de euro in primele opt luni ale acestui an (adica plus 12%), pana la peste 30 de miliarde de euro. Deficitul de cont curent a crescut cu 87% pe primele opt luni, iar leul tocmai se stabilizeaza dupa o corectie semnificativa, suferita in perioada iulie - septembrie, pe fondul crizei internationale de lichiditati.
Oficialii Coface au declarat ca ratingul se refera la situatii previzibile pe termen scurt, astfel ca ratingul poate fi din nou imbunatatit, daca indicatorii de vulnerabilitate se vor ameliora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO