Eveniment

Compania maghiara Ablon, cu investitii anuntate de 800 mil. euro in Capitala, a blocat toate proiectele

03.02.2009, 18:31 56

Compania maghiara de dezvoltare Ablon, controlata de banca austriaca Volksbank si omul de afaceri israelian Uri Heller, a anuntat ca a decis continuarea a doar trei proiecte din portofoliu, doua in Budapesta si unul in Praga, restul dezvoltarilor, dintre care sase in Romania, urmand a fi blocate.

Ablon, care este listata pe bursa de la Londra, detine in Bucuresti si in imprejurimile orasului (Otopeni, Mogosaia, Voluntari) loturi de teren cu o suprafata de 34 ha, pentru care a platit aproximativ 50 mil. euro, si a anuntat ca va investi circa 800 mil. euro pentru realizarea a peste 4.000 de locuinte, spatii de birouri si comerciale. Compania va continua lucrarile la un proiect de birouri si unul mixt din Budapesta, precum si la un ansamblu rezidential format din 162 de unitati in Praga.
"Consiliul de administratie al companiei a decis punerea pe hold a tuturor celorlalte proiecte de dezvoltare pana la o imbunatatire generala a pietei", au declarat oficialii companiei.
Reprezentantii biroului Ablon de la Bucuresti nu au dorit sa faca niciun fel de declaratii privind activitatea angajatilor de pe piata locala.
Cel mai avansat proiect al companiei era ansamblul rezidential Sunset Residences din Drumul Taberei, unde compania incepuse lucrarile de constructie anul trecut, cu intentia de a dezvolta zece blocuri cu circa 2.000 de locuinte, in urma unei investitii de 160-170 mil. euro. Lucrarile au fost oprite inca de anul trecut. Cel mai mare proiect anuntat de companie urma sa fie derulat pe un teren de 13,3 ha din Otopeni, unde Ablon vrea sa investeasca 280 mil. euro in realizarea unui parc de afaceri.
Portofoliul Ablon mai cuprinde doua terenuri cu o suprafata de 7,3 ha in zona Pipera, destinate unor proiecte rezidentiale, un lot in Mogosoaia pentru un proiect de vile si un teren mai mic in Bucuresti, pe strada Tepes Voda, pentru realizarea unei cladiri de birouri.
"In actualul climat economic, consiliul de administratie considera ca este in interesul actionarilor sa amane proiectele noastre de dezvoltare. Pana cand bancile vor relua creditarea, vom realiza doar lucrari de renovare si proiecte de design", a declarat Dennis Twining, presedinte al Ablon.
Valoarea portofoliului aflat sub administrarea Ablon a scazut cu 9,4% in decurs de sase luni, la un nivel de 593 de milioane de euro, potrivit evaluarilor realizate de companiile King Sturge si GVA, in timp ce capitalizarea companiei pe bursa de la Londra a scazut cu 87% fata de maximul anului, pana la un nivel de 31 de milioane de lire sterline.
Compania este activa pe pietele din Ungaria, Cehia, Polonia si Romania, principalii actionari - Volksbank si Uri Heller - detinand fiecare peste 30% din actiunile firmei.
 
Pe ce au dat 50 mil. euro
 
  • 4,1 hectare in cartierul Drumul Taberei din Capitala pentru Sunset Residences (2.000 de apartamente si investitii de 160-170 mil. euro);
  • 13,3 hectare in Otopeni, unde a anuntat ca va investi 280 mil. euro intr-un parc de afaceri;
  • 9,3 hectare in Mogosoaia pe care compania intentiona sa realizeze 154 de vile;
  • Doua loturi in zona Pipera, de 4 ha, respectiv 3,3 ha, pe care intentioneaza sa dezvolte proiecte de locuinte;
  • 1.840 mp in zona centrala a Capitalei, pe care compania vrea sa dezvolte un imobil de birouri de 11.000 mp.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO