Eveniment

Companii arabe cu cifre de afaceri de sute de miliarde de dolari caută oportunităţi în România

Autor: Andreea Mioara Neferu, Gabriel Razi

08.03.2011, 23:40 562

Forumul este organizat de Ministerul Afa­ce­rilor Externe,Ministerul Eco­nomiei, Comer­ţului şi Mediului de Afaceri,Consiliul de Cooperare al Golfului, Federaţia Came­relor de Comerţale Consiliului de Cooperare al Golfului şi Forum Invest.
Companiile care şi-au trimis reprezentanţii la acest forum au cifrede afaceri de zeci de mi­li­arde de dolari, exemple fiindcompaniile pe­troliere Saudi Aramco, cu afaceri de 233 mi­liarde dedolari în 2008 sau Qatar Petroleum, cu un business de circa 32 mld.dolari în 2009.

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat în deschiderea forumuluipe oamenii de afaceri arabi să investească în România, spunând căaici "se poate investi în orice, atât de mare este de­calajul faţăde vestul Europei. Mediul de afa­ceri este departe de a fi ostil,este un mediu de afaceri competitiv care însă mai trebuie ajus­­tatîn zonele de birocraţie". El a pre­cizat că sta­­tul garanteazăinvestiţiile şi că investi­torii pot avea încredere în sistemulbancar ro­mâ­nesc.
În afara perioadei de dinainte de '89, când România avea relaţiicomerciale strânse cu ţările arabe, către care exporta utilajepetro­liere, comerţul cu statele din Golf nu a avut o pondere preamare în comerţul internaţional total al României.

În primele zece luni ale anului trecut, Ro­mânia a exportat cătreArabia Saudită şi Emi­ratele Arabe Unite, două dintre ţările membreale Consiliului Cooperării din Golf, mărfuri în valoare de 273 mil.euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică. România are unexce-dent comercial cu aceste două ţări, având în ve-dere că înaceeaşi perioadă, ianuarie - octom­brie 2010, a avut importuri dinArabia Saudită şi din Emiratele Arabe Unite de 82 mil. euro.Ro­mânia a exportat produse alimentare şi ani­male vii în valoarede 41 mil. euro către aceste două ţări, precum şi materiale crude,neco­mestibile (exclusiv combustibili) în valoare de 66,7 mil.euro. Am exportat către Emiratele Arabe Unite maşini şi echipamentede trans­port de 70,4 mil. euro şi produse prelucrate către ArabiaSaudită de aproape 30 mil. euro.

Ţările din Golf nu au o prezenţă foarte activă pe piaţaromânească la nivel de com­panii, având în vedere că pe site-ulOficiului Naţional al Registrului Comerţului apăreau, la finalullunii noiembrie, doar 132 de societăţi cu participare din ArabiaSaudită la capitalul social, adică mai puţin de 1% din firmele cucapital străin din România. Valoarea capita­lului subscris seridică la 10,7 mil. euro.
Cele şase state arabe din zona Golfului Persic formează, similarUniunii Europene, o uniune politică şi economică, creată în anul1981 şi numită Consiliul Cooperării din Golf.

Cu o populaţie cumulată de doar 38,9 mi­lioane de locuitori în2009, cele şase state au un PIB total estimat în 2009 la 898miliarde de dolari (circa 645 mld. euro, dacă se ia în consi­derarecursul mediu de schimb din 2009 de 0,719 euro/dolar), potrivitsite-ului oficial al Consiliului Cooperării din Golf. Sprecom­pa­raţie, Uniunea Europeană a avut în anul 2009 un PIB nominalcumulat de circa 11.000 de miliarde de euro, potrivit estimărilorFondului Monetar Internaţional. Populaţia Uniunii Europene este decirca 500 milioane de lo­cuitori, adică de aproape 13 ori mai maredecât a celor şase state din Consiliul Cooperării din Golf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO