Eveniment

Companiile statului şi regiile, fără control extern pentru cheltuieli de 4 miliarde de euro

Autor: Iulian Anghel

02.07.2013, 21:40 95

Companiile de stat şi regiile autonome vor putea face „cumpărături“ de la cine vor şi cum vor (potrivit propriilor norme interne) de aproximativ 4 mld. euro anual, după ce parlamentarii au decis că acestea nu mai sunt obligate să atribuie contracte sau să facă achiziţii potrivit procedurilor de achiziţie publică.

Piaţa achiziţiilor publice în România este estimată la 15% din PIB – ceea ce în­seam­nă în jur de 19-20 mld. euro, anual. Achiziţiile pu­blice făcute de companiile sta­tului şi regiile sale repre­zin­tă cam o cin­cime din aceas­tă piaţă - ceea ce în­seamnă în jur de 4 mld. euro, anual. Decizia par­la­men­ta­rilor este contro­ver­sa­tă, nu doar pentru că achi­zi­ţiile publice, mai precis lipsa lor de corectitudine, a însem­nat mereu o mare durere de cap pentru România în relaţia cu UE, ci şi pentru faptul că pre­mierul Victor Ponta a susţinut că nu ştie nimic despre mo­dificările aduse de parlamentari. El spune că a negociat altceva cu Comisia Europeană, adică un text de ordonanţă pe care l-a transmis Parlamentului. Acest text a fost mo­dificat, în sensul excluderii regiilor şi a companiilor de stat din rândul instituţiilor obligate să facă achiziţii potrivit pro­cedurilor de achiziţie publică.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 03.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO