Eveniment

Conferinţă ZF „Provocările României. Ferestrele de oportunitate“. Neputinţa instituţională a ajuns principala problemă care ţine pe loc economia

Conferinţă ZF „Provocările României. Ferestrele de...

Toate crizele din jur (Turcia, Ucraina, Marea Neagră) şi din Europa (Brexit) sunt oportunităţi pentru România, dar riscăm să le ratăm din cauza infra­structurii, din cauza scăderii calităţii şi a lipsei forţei de muncă, dar mai ales din cauza incapacităţii statului de a lua decizii pe termen lung care să de­păşească ciclul electoral şi a executa mari proiecte publice.

Daniel Dăianu, membru în boar­dul BNR, vorbeşte despre „neputin­ţele in­sti­tu­ţionale, care nu tre­buie acceptate“.

Toate guvernele vin cu sute de prio­rităţi, din care nu realizează mai nimic. Trebuie să avem o creştere economică sustenabilă, de peste 5% pe an, dar pen­tru acest lucru este nevoie de o ca­paci­tate administrativă ridicată, spune Vasile Iuga, senior adviser la PwC.

Deşi este o piaţă bine văzută, România nu reuşeşte să atragă mai mul­te investiţii, pentru că nu are infra­struc­tură rutieră şi, mai nou, edu­caţională, care să livreze pieţei forţa de muncă de care are nevoie.

Victor Grigorescu, ministrul ener­giei, susţine că România are toate atuurile pentru a deveni hub energetic în regiune. Dar acest lucru nu se întâmplă, iar Daniel Dăianu spune că resursele pot fi şi un blestem.

Fost bancher la Londra, Manuel Costescu, secretar de stat şi şeful Departamentului de Investiţii, spune că guvernul ia acum decizii care se vor vedea în economie în următorii ani. Trebuie să fim mai puţin negativişti, toată lumea ştie că ne lipseşte infra­structura, dar aceste lucruri necesită timp.

„Punctul forte al României este poziţia geostrategică, dar dezavantajul este că nu foloseşte la capacitate maximă oportunităţile pe care le are“, spune Azamat Zhangulov, vicepre­şedinte senior KMG Internaţional, principalul acţionar al grupului Rompetrol.

Infrastructura, cadastrul şi edu­caţia sunt factorii de care trebuie să ţină cont România dacă vrea să func­ţioneze în continuare, însă creşterea mai mică de 5% arată că nu am îndeplinit aceste condiţii până acum, remarcă Mihai Pătrulescu, economist senior la UniCredit Bank.

„De 20 de când sunt în Dobrogea, unde am o mulţime de fabrici de materiale de construcţii, nimeni nu mi-a bătut la uşă să-mi mulţumească pentru investiţiile pe care le-am făcut aici“, spune omul de afaceri turc Omer Susli, proprietarul Praktiker.

Prioritizarea nevoilor este condiţia necesară de pus în practică de Guvern pentru stabilitate, este de părere Dragoş Damian, CEO la Terapia.

Conferinţa ZF „Provocările Ro­mâ­ni­ei. Ferestrele de oportu­nitate“ a fost sus­ţinută de Rompetrol - KazMunayGas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO