Eveniment

Conflictul Iran-Israel. Israelul este "gata să facă orice este nevoie” după atacul fără precedent cu drone din partea Iranului. Şeful Statului Major iranian spune că atacul s-a încheiat şi de acum forţele iraniene vor răspunde „dacă Israelul ne ţinteşte interesele”. Reacţiile din jurul lumii după atac. LIVE TEXT

Conflictul Iran-Israel. Israelul este "gata să facă...

Autor: Ştefan Stan

14.04.2024, 15:42 1382

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky condamnă atacul Iranului asupra Israelului şi spune că naţiunea sa înţelege "oroarea" dronelor iraniene, folosite şi de Rusia în invazia sa.

"Ucraina condamnă atacul Iranului asupra Israelului cu ajutorul dronelor şi rachetelor 'Shahed'. Noi, în Ucraina, cunoaştem foarte bine oroarea atacurilor similare ale Rusiei, care foloseşte aceleaşi drone 'Shahed' şi rachete ruseşti, aceleaşi tactici de atacuri aeriene în masă", scrie Zelensky pe X.

"Trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni o nouă escaladare în Orientul Mijlociu. Acţiunile Iranului ameninţă întreaga regiune şi întreaga lume, la fel cum acţiunile Rusiei ameninţă un conflict mai mare, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri în răspândirea terorii trebuie să se confrunte cu un răspuns hotărât şi unit din partea lumii", scrie el.

"Sunetul dronelor "Shahed", un instrument al terorii, este acelaşi pe cerul Orientului Mijlociu şi al Europei. Acest sunet trebuie să servească drept un semnal de alarmă pentru lumea liberă, demonstrând că doar unitatea şi hotărârea noastră pot salva vieţi şi preveni răspândirea terorii în întreaga lume", mai spune liderul ucrainean.

Zelensky afirmă că "cuvintele nu opresc dronele şi nu interceptează rachetele", reînnoind apelul său la asistenţă.

"Este esenţial ca Congresul Statelor Unite să ia deciziile necesare pentru a consolida aliaţii Americii în acest moment critic", spune el.


Premierul britanic Rishi Sunak confirmă că Royal Air Force a doborât "un număr de drone" în timpul atacului iranian de peste noapte asupra Israelului.

Premierul britanic spune că atacul Iranului a fost o "escaladare periculoasă şi inutilă" şi că operaţiunea RAF a salvat vieţi în Israel şi în ţările vecine.

"Vreau să aduc un omagiu curajului şi profesionalismului piloţilor noştri care au zburat în faţa pericolului pentru a proteja civilii", spune el.


Şeful Statului Major iranian spune că atacul s-a încheiat şi de acum forţele iraniene vor răspunde „dacă Israelul ne ţinteşte interesele”. El avertizează SUA că dacă participă la un atac împotriva Iranului îi va ţinti bazele din regiune.

Şeful Statului Major iranian, generalul Mohammad Bagheri, a declarat: „Atacul nostru s-a încheiat şi nu dorim să-l continuăm, dar vom răspunde cu forţă dacă Israelul ne ţinteşte interesele”.

Pe de altă parte, avertizează SUA să nu participe la un atac împotriva Iranului.

„Dacă Washingtonul participă la vreun atac împotriva noastră, îi vom ţinti bazele din regiune şi nu va fi în siguranţă”, spune şeful Statului Major iranian.

Comandantul Gărzilor Revoluţionare Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian asupra intereselor, oficialilor sau cetăţenilor săi.

Armata israeliană a transmis că au participat la apărarea Israelului în respingerea atacului iranian şi capabilităţile militare aliate.

„Israelul a acţionat împreună cu SUA, Marea Britanie, Franţa şi alte ţări atunci când a respins atacul iranian”, a transmis armata israeliană.

Până duminică dimineaţă, oficialii israelieni au indicat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la un răspuns israelian la atacul iranian, în timp ce un oficial a declarat că orice răspuns potenţial va fi discutat la şedinţa cabinetului de război.


Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, au condamnat atacul Iranului asupra Israelului. Şi preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a transmis că România este alături de poporul israelian.

Ursula von der Leyen a scris pe X că atacul a fost unul „nejustificat”.

„Condamn ferm atacul flagrant şi nejustificat al Iranului asupra Israelului. Şi fac apel la Iran şi împuterniciţii săi să înceteze imediat aceste atacuri. Toţi actorii trebuie acum să se abţină de la o escaladare ulterioară şi să lucreze pentru a restabili stabilitatea în regiune”, spune von der Leyen.

Tot pe X a scris şi Roberta Metsola. Ea spune că acest atac riscă să aprindă şi mai mult „haosul din Orientul Mijlociu”.

„Loviturile fără precedent ale Iranului cu drone şi rachete asupra Israelului reprezintă o escaladare majoră. Riscă să aprindă şi mai mult haosul din Orientul Mijlociu. UE condamnă atacul în cei mai fermi termeni posibil şi va continua să lucreze pentru a detensiona şi a opri situaţia să se transforme în mai multe vărsări de sânge”, scrie Metsola.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, spune că România condamnă atacul Iranului.

„România este alături de Israel şi poporul israelian şi condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia. Israelul are dreptul de a-şi asigura securitatea sa. Facem apel la evitarea escaladării situaţiei de securitate regională deja extrem de dificilă”, scrie Nicolae Ciucă pe Facebook.

Iranul a lansat un atac direct asupra Israelului din propriul său teritoriu. Acest fel de atac este o premieră pentru Iran.


Purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă. Daniel Hagari a declarat că 99% dintre ameninţările aeriene au fost doborâte, ceea ce, potrivit acestuia, reprezintă o realizare strategică.

Zero din cele aproape 200 de drone şi zero din cele 30 de rachete de croazieră au ajuns pe teritoriul israelian.

25 din cele 30 de rachete de croazieră au fost doborâte de Israel.

Dintre cele 130 de rachete balistice, doar un număr mic a reuşit să treacă.

Hagari a precizat că Yemenul a fost implicat în acest atac, rapoartele americane precizând că America a doborât aproximativ 70 de atacuri aeriene folosind forţele navale şi aeriane.

O lovitură a dus la rănirea unei tinere din Negev, iar altele au provocat "daune minore infrastructurii" la o bază militară din sudul Israelului, precizează Hagari. Potrivit medicilor, fata a fost rănită de şrapnel în urma unei interceptări.

Iranul afirmă că nu va ezita să ia noi "măsuri defensive" pentru a-şi proteja interesele împotriva oricărei agresiuni militare, afirmă Ministerul iranian de Externe într-un comunicat.

"Dacă va fi necesar, Iranul nu va ezita să ia măsuri defensive suplimentare pentru a-şi proteja interesele legitime împotriva oricăror agresiuni militare şi a utilizării ilegale a forţei", se arată în comunicat, potrivit televiziunii de stat, "reafirmându-şi în acelaşi timp angajamentul faţă de principiile Cartei Naţiunilor Unite şi ale dreptului internaţional".

Garda Revoluţionară iraniană afirmă că orice ameninţare din partea Statelor Unite şi a Israelului va fi întâmpinată cu un răspuns reciproc al Teheranului, relatează televiziunea de stat.

"Orice ameninţare din partea Statelor Unite şi a regimului sionist care provine din orice ţară va avea ca rezultat un răspuns proporţional şi reciproc din partea Iranului faţă de originea ameninţării", afirmă Gărzile într-o declaraţie.



Preşedintele american Joe Biden, care a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu sâmbătă seara, ora Washingtonului, a condamnat atacul "fără precedent" al Iranului şi al reprezentanţilor săi care operează din Yemen, Siria şi Irak.

Avioanele americane şi două distrugătoare americane, dintre care unul a fost deplasat de Washington în regiune în cursul săptămânii trecute, "au ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele şi rachetele primite", a declarat el. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că forţele americane au interceptat "zeci" de proiectile, în timp ce a făcut apel la Iran să "detensioneze tensiunile".

Biden a declarat că va convoca duminică liderii G7 "pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul neruşinat al Iranului". În urma unei solicitări din partea Israelului, Consiliul de Securitate al ONU a programat, de asemenea, o reuniune de urgenţă pentru duminică pentru a discuta despre atac.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO