Eveniment

Consiliile judetene se imbogatesc cu terenuri de un miliard de euro. Cum comentati?

09.04.2009, 19:29 53

Desfiintarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), asa cum a anuntat ministrul agriculturii Ilie Sarbu, va aduce in administrarea consiliilor judetene peste 530.000 de hectare de teren. La un pret mediu de 2.000 de euro la hectar, suprafata transferata primariilor se ridica la putin peste un miliard de euro.

ADS functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si se ocupa cu privatizarea societatilor comerciale agricole si concesionarea terenurilor statului, administrate de aceste societati. Din cele 530.000 de hectare de teren detinute de Agentie, cele mai mari suprafete sunt in Braila (74.270 ha), Calarasi (65.400 ha) si Ialomita (32.950 ha). ADS are in portofoliu participatii la 33 de firme, din care la trei este singurul actionar (Sericom, Agroprodcom si SNIF), la 6 are pachetul majoritar, iar la restul diverse participatii minoritare.
„Va fi o pierdere la bugetul central de zeci de milioane de euro, intre 30 si 50 de milioane de euro, dar va fi o mina de aur pentru consiliile judetene care au teren agricol sau foste companii agricole ale statului. In acelasi timp va crea frustrari judetelor cu putin teren, cum sunt Harghita sau Hunedoara", a declarat pentru ZF Valeriu Steriu, vicepresedintele comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor.
Jucatorii din agricultura considera aceasta miscare una tarzie, dar care va eficientiza activitatile agricole. „Gestionarea de catre comunitatea locala ar fi trebuit sa aiba loc dupa ‘90, pentru ca in teritoriu se cunosc mai bine problemele specifice. Normal ar fi fost ca asociatiile agricole sa primeasca aceste terenuri, pentru ca primariile mai au si alte cheltuieli, iar banii vor fi impartiti, dar pana la urma este vorba despre autofinantare si despre autonomie locala. Terenurile vor fi gestionate mai bine asa, iar veniturile vor merge in comunitatea locala", a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Chiar daca multi jucatori din industrie sustin ca exista cazuri in care primarii, mai ales din sectorul rural, au devenit „agenti imobiliari care intermediaza tranzactii pentru investitorii straini", Matei crede ca abuzurile nu vor fi atat de mari. „Orice afacere ar fi sesizata imediat de locuitorii comunitatilor respective, iar oamenii pot sanctiona primarii sau prefectii cel putin o data la patru ani, prin vot", spune Matei.
„Mai mult, criza a rezolvat putin problema afacerilor imobiliare. Exista un surplus de teren agricol fata de cererile venite din partea investitorilor", il completeaza Steriu.
Ministerul Agriculturii nu a furnizat date privind termenul in care se va realiza transferul dintre ADS spre autoritatile locale si nici despre situatia celor 420 de angajati, reprezentantii institutiei precizand ca este „un proiect in discutie, care va fi pus pentru dezbatere publica dupa ce se va finaliza" .
 
Portofoliul ADS
  • Teren de 530.000 de hectare la nivel national;
  • Detine integral trei companii - Sericom, Agroprodcom si SNIF;
  • Are pachetul majoritar de actiuni la alte sase societati;
  • Este actionar minoritar la alte 24 de firme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO