Eveniment

Consiliul Fiscal avertizează şi Guvernul şi Comisia de Prognoză la un loc: Avem rezerve faţă de evoluţia proiectată a veniturilor bugetare. Sunt supraevaluate. Scenariul macroeconomic este prea optimist

Consiliul Fiscal avertizează şi Guvernul şi Comisia de...

Autor: Sorin Pâslaru

27.01.2017, 19:53 562

Consiliul Fiscal a publicat în această seară opinia preliminară cu privire la legea bugetului în care arată că, potrivit evaluării preliminare, există o "potenţială supraevaluare a veniturilor bugetare pentru 2017, concomitent cu o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente", ceea ce ar putea duce la un deficit bugetar mai mare decât cel proiectat.

"Consiliul Fiscal are rezerve vizavi de evoluţia proiectată a veniturilor din proiectul de buget, analiza preliminară indicând o potenţială supraevaluare a acesteia", se arată în opinia Consiliului.

Instituţia menţionează că opinia este "preliminară", dat fiind că noua variantă a bugetului a fost primită de Consiliu în dimineaţa zilei de astăzi, 27 ianuarie 2017.

Prima variantă a bugetului fusese trimisă pe 23 ianuarie 2017, iar Consiliul Fiscal afirmă că proiectul de buget a suferit modificări importante faţă de varianta iniţială.

Consiliul avertizează că modul în care a fost construit bugetul "consfinţeşte un derapaj de proporţii de la Pactul de stabilitate şi creştere", care prevedea pentru România un deficit de 0% din PIB în 2017.

Consiliul atrage atenţia pentru prima dată şi asupra scenariului macroeconomic din spatele construcţiei bugetare, care poartă "ştampila" Comisie Naţionale de Prognoză (CNP).

CNP şi-a modificat prognoza de creştere economică pentru 2017 la 5,2% în ianuarie anul acesta după ce în toamnă vedea doar 4,3%.

"Consiliul Fiscal consideră acest scenariu drept optimist şi nepotrivit din perspectiva unei construcţii bugetare prudente".

Este pentru prima dată când Consiliul critică scenariile Comisiei de Prognoză.

Consiliul mai atrage atenţia şi asupra estimărilor din buget privind cheltuielile din varianta actualizată a proiectului de buget, de pe 27 ianuarie, unde se prevăd reduceri de cheltuieli curente de circa 5 mld. lei şi majorări de cheltuieli de capital cu 5 mld. lei, în principal la nivelul Ministerului Apărării.

"Avem rezerve privind posibila subdimensionare a cheltuielilor de personal şi potenţiala sub-bugetare a cheltuielilor pentru asistenţă socială, a cheltuielilor cu dobânzile şi alte transferuri". Astfel, Consiliul consideră inexplicabilă diminuarea contribuţiei datorate de România la bugetul UE cu 1,7 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO