Eveniment

Consiliul fiscal critică Guvernul pentru derogările de la lege, dar îl laudă pentru creşterea investiţiilor

Consiliul fiscal critică Guvernul pentru derogările de la lege, dar îl laudă pentru creşterea investiţiilor

Ionuţ Dumitru este preşedintele Consiliului fiscal din vara anului 2010. Foto Silviu Matei

Autor: Claudia Medrega

24.10.2012, 00:04 340

Consiliul fiscal este îngrijorat în legătură cu derogările repetate de la legea respon­sa­bilităţii fiscale la care a recurs Gu­ver­nul în cazul rectificărilor bugetare, concre­tizate în principal în majorări de chel­tuieli. Totuşi, Consiliul apreciază prognozele de venituri realiste şi majorarea cheltuielilor cu investiţiile operate prin cea de-a doua rectificare bugetară din acest an.

"În pofida faptului că ţinta de deficit rămâne nemodificată, rectificarea curentă operează o majo­rare suplimentară faţă de nivelul din prima rectificare al cheltuielilor totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori (cu 1,95 mld. lei), ceea ce implică o nouă derogare de la prevederile art. 16 al LRF (legea responsabilităţii fiscal-bugetare). În acest context, Consiliul fiscal îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu recursul persistent la instituţia derogării de la regulile statuate de LRF, acest lucru afectând negativ credibilitatea acestora", se arată în opinia Consi­liului fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări bugetare pe anul 2012.

Pe de altă parte, Consiliul fiscal apreciază pro­iecţiile de venituri bugetare ca fiind în general realiste, având în vedere evoluţia acestora din perspectiva parametrilor macroeconomici şi a datelor disponibile privind execuţia bugetară, în condiţiile în care in­fluenţa deteriorării perspectivelor de creştere eco­no­mică pentru anul în curs este mai mult decât com­pen­sată de impactul veniturilor excepţionale din închi­rierea benzilor de frecvenţă şi al veniturilor nefiscale.

Totodată, Consiliul fiscal arată că nivelul bugetat al cheltuielilor pentru investiţii este readus prin cea

de-a doua rectificare bugetară în apropierea valorii din bugetul iniţial, după ce la prima rectificare au fost diminuate sumele alocate investiţiilor.

Consiliul fiscal consideră însă că este "supra­evaluat" nivelul estimat prin a doua rectificare bu­ge­tară pentru fondurile europene primite de România în contul plăţilor efectuate, având în vedere blocarea de către Comisia Europeană a plăţilor pentru mai multe programe operaţionale.

Asigurarea banilor pentru investiţii, suplimentarea fondurilor pentru desfăşurarea normală a activităţii unor ministere şi autorităţi locale până la sfârşitul anului, precum şi asigurarea resurselor necesare plăţii arieratelor sunt câteva dintre motivele invocate de Ministerul Finanţelor pentru necesitatea celei de-a doua rectificări bugetare din acest an.

Cea de-a doua rectificare bugetară din acest an va fi avizată de Guvern cel mai târziu săptămâna viitoare, după finalizarea discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, potrivit decla­raţiilor premierului Victor Ponta.

Ce scrie Consiliul fiscal în opinia privind a doua rectificare bugetară

  • Considerând riscurile la adresa atingerii ţintei de deficit potrivit metodologiei ESA95 atât pentru acest an, cât şi pentru anul viitor, Consiliul fiscal subliniază necesitatea aplicării cu stricteţe a prevederilor legii finanţelor publice locale.

  • Având în vedere evoluţiile recente în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune, în opinia Consiliului fiscal, apare drept esenţială încadrarea strictă a alocărilor din fonduri proprii pentru proiecte de investiţii în limitele bugetate, în speţă evitarea unor cheltuieli suplimentare din resurse proprii care să substituie fluxuri sub aşteptări din fonduri europene postaderare, ceea ce ar pune în pericol ţinta de deficit bugetar pentru anul în curs.

  • Autorităţile au adoptat recent o serie de măsuri care ar trebui să contribuie la reducerea, începând cu lunile septembrie-octombrie, a stocului de arierate.

  • Consiliul fiscal apreciază decizia Ministerului de Finanţe de a majora prin cea de a doua rectificare bugetară sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe 2012 cu suma de 874,4 mil. lei, din care 450 mil. lei se alocă în scopul plăţii arieratelor bugetelor locale. Aceste sume se adaugă celor 500 mil. lei, alocate cu acelaşi scop la prima rectificare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO