Eveniment

Construcţiile dau semne că vor fi încă un an o frână pentru creşterea economică

Construcţiile dau semne că vor fi încă un an o...

Autor: Iulian Anghel

29.08.2014, 00:04 439
Autorizaţiile pentru construcţiile de locuinţe au avut un recul de 7,5% în iulie comparativ cu perioada similară a anului trecut, în „ton“, cu datele indicate pentru întreg sectorul construcţiilor care, la şase luni, a înregistrat o cădere de 10,2% an/an.

În condiţiile în care alte categorii de resurse care contribuie la formarea PIB cresc, construcţiile ar putea contribui şi anul acesta cu minus la creşterea economică.

Anul trecut, creşterea economică de 3,5% a venit din industrie (+2,5%) şi din agricultură (+1%), în vreme ce construcţiile au contribuit la avansul PIB cu – 0,1%. Anul trecut, construcţiile au căzut cu 1,6%, după un plus de 1,6% în 2012.

Anul acesta, la şase luni,  industria a crescut cu 10% an/an, dar agricultura, chiar dacă anul agricol este deocamdată bun, ar putea contribui negativ la formarea PIB, din cauza „efectului de bază“ – evoluţia foarte bună de anul trecut.

Analiştii Băncii Transilvania spun că se aşteaptă ca, pe termen mediu, sectorul construcţiei de locuinţe să fie susţinut de intrarea într-un nou ciclu economic cu impact pozitiv pentru venitul real disponibil al populaţiei, dar şi de decalajul existent faţă de media Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul mediu de camere de locuit în proprietate pe persoană. Ei afirmă, totuşi, că dinamica viitoare va fi mult mai redusă faţă de perioada de boom economic 2007-2008.

Institutul Naţional de Statistică a publicat ieri dinamica autorizaţiilor de construire de locuinţe în iulie, potrivit căreia numărul autorizaţiilor de construre de locuinţe a scăzut cu 0,4% lună/lună, evoluţie determinată de divergenţa între componenta urbană (- 8,1%) şi componenta rurală (+5,1%).

An la an, numărul autorizaţiilor de construire de locuinţe a fost mai mic cu 7,5%, evoluţie determinată de declinul componentei rurale cu un minus de 14,2%, în vreme ce componenta urbană a crescut cu 5,8%.

Datele statisticii arată că, la şase luni, volumul lucrărilor de construcţii s-a redus cu 10,2% an/an, ca serie brută. Lucrările de construcţii noi au consemnat o scădere cu 7,7%.

În ceea ce priveşte construcţiile inginereşti, volumul lor s-a diminuat cu 25,4% şi aici situaţia este determinată de faptul că statul şi-a redus drastic cheltuielile de capital (-29% la şapte luni), pentru că lucrările inginereşti se referă, mai cu seamă, la marile proiecte de construcţii - şosele, poduri, căi ferate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO