Eveniment

Creditele pentru imobiliare acordate israelienilor dau bătăi de cap băncilor

Creditele pentru imobiliare acordate israelienilor dau bătăi de cap băncilor
09.08.2010, 23:56 28

În perioada 2005-2008 băncile acordau fără probleme creditepentru achiziţia de terenuri în vederea dezvoltării unor ansamblurirezi­den­ţiale, iar acum trebuie să execute garanţiile pentru a mairecupera măcar o parte din bani.
"Majoritatea proiectelor anunţate de către dezvoltatorii israelieniîn România au rămas pe hârtie, puţine fiind în construcţie.Dezvoltatorii au strâns fonduri prin emisiuni de obligaţiuni pebursa de la Tel Aviv, banii fiind folosiţi pentru începerea unorproiecte în România", explică mecanismul investiţiilor şipublicaţia israeliană Globes.
Cu alte cuvinte, investitorii s-au împrumutat în Tel Aviv pentru aavea bani să se poată împrumuta în Bucureşti pentru achi­zi­ţia deterenuri, iar mai apoi să acceseze credite pentruconstrucţie.
Piaţa apartamen­te­lor s-a prăbuşit însă, ast­fel că planurile dedez­vol­tare au fost date peste cap. Proiec­te­le de locu­in­ţe nuau mai fost înce­pute din cauza vân­zări­lor slabe, scăderiipreţu­rilor şi reticenţei băncilor de a continua să acordefinanţări în acest segment.
Astfel, singurul proiect început în România de către firmele NewHorizon, Profit Building şi Inter­co­lony, potrivit informaţiilorexistente, este Odyssea Residential din Bucureşti, dezvoltat înparteneriat de către firmele New Horizon, Profit Building şiaustriecii de la Immoeast.
"Nu ştiu dacă se mai lucrează la acest proiect şi nu vă pot daniciun fel de informaţii. Persoana responsabilă lipseşte din ţarăpână pe 22 august", a declarat Ioana Maftei, reprezentant al firmeicare se ocupă de dezvoltarea proiectului.
Ansamblul cu 156 de apartamente a fost început în 2008, iar înacest an ar fi trebuit finalizat. După ce vânzările au avut un ritmde un apartament/lună, dezvoltatorii au anunţat că vor construiîntr-o primă etapă doar 50 de apartamente. Până în prezent nu afost finalizată nicio locuinţă.
Cu toate acestea, sunt şi investitori israelieni care au finalizatproiecte în România, printre care GTC, care a realizat clădirile debirouri Europe House, Ame­rica House şi City Gate, trei malluri şidouă ansambluri rezidenţiale, sau AFI Europe, dezvoltatorul celuimai scump mall din România, Cotroceni Park.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO