Eveniment

Criza a sters 600.000 de joburi. Guvernul, incapabil sa opreasca hemoragia de slujbe

Criza a sters 600.000 de joburi. Guvernul, incapabil sa opreasca hemoragia de slujbe
08.02.2010, 23:12 101

Somajul a ajuns la 8,1% in ianuarie, varful ultimilor opt ani,iar crearea de noi locuri de munca a franat brusc anul trecut, inconditiile in care companiile din mediul privat au creat cu 700.000mai putine joburi decat in 2008.

Conform unor statistici obtinute de Ziarul Financiar, lasfarsitul anului trecut erau inregistrate in evidenta InspectieiMuncii 5,7 milioane de contracte de munca active fata de 6,3milioane la finalul lui 2008.

Companiileau desfiintat 2,2 mil. de contracte de munca in 2009, dar spredeosebire de anii trecuti au incheiat cu 700.000 de contracte maiputin: doar 1,6 milioane, fata de 2,3 milioane in 2009 si 2,5milioane in 2008. Datele reprezinta practic atat miscarea depersonal de la o companie la alta, cat si intrarile/iesrile de pepiata muncii.

"In evidenta noastra sunt inregistrate doar contracteleindividuale de munca din mediul privat. Contractele de la stat auevidenta proprie", a explicat Andreea Tudorie, sef serviciu inDirectia Metodologie Relatii de Munca si Evidenta Muncii din cadrulInspectiei Muncii.

Contractele de munca sunt desfiintate prin concediere, prinacordul partilor sau prin atingerea varstei de pensionare, potrivitCodului muncii, insa nu exista statistici cu privire la pondereafiecarei categorii in totalul contractelor de munca care auincetat. Numarul de contracte de munca cuprins in statisticile dela Inspectia Muncii nu reflecta numarul de angajati din mediulprivat, ci numarul de joburi, intrucat face referire atat laangajatii care abia au intrat pe piata fortei de munca si se aflala primul contract, cat si la cei care au deja un job si incheie unal doilea contract munca.

"Este vorba si despre contractele de munca in timp partial.Numarul de persoane este cu siguranta mai mic sau cel mult egal cunumarul de contracte", a precizat Tudorie, adaugand ca nu existadate cu privire la numarul salariatilor care au mai multe contractede munca.

La sfarsitul lunii noiembrie 2009, potrivit datelor de laMinisterul Muncii, in economie erau 4,36 de milioane de salariatisi 5,7 milioane de contracte de munca active, ceea ce inseamna camai bine de 1,3 milioane de angajati aveau cel putin doua contractede munca.

Codul muncii nu stabileste o limita a numarului de contracte pecare le poate avea un angajat, insa cea mai intalnita situatie estecea in care un angajat are un contract individual de muncafull-time si incheie un al doilea contract in regim part-time.

Companiile din mediul privat spun ca masurile luate de Guvernpana acum sunt "defensive" si "bune doar pe hartie". "Cine maipastreaza si cine mai angajeaza oameni acum? Economia este ca unbolnav cronic pe care nu-l mai ajuta astfel de medicamente (masuri- n.r.)", spune managerul unei fabrici de conserve cu afaceri decateva sute de mii de euro cu privire la decizia Guvernului de a numai impune plata contributiilor la asigurari sociale pentrucompaniile care angajeaza someri.

"In prezent, nu mai am aproape deloc angajati. In perioadelebune aveam in jur de 50 de salariati, dar in ultimele luni i-amtrimis aproape pe toti in somaj. Aveam prevazuta crearea a inca 50- 60 de locuri de munca in urma implementarii un proiect dinfonduri europene, dar nu am reusit sa fac rost de finantare, asa caam stopat si investitia si angajarile", precizeaza managerulfabricii de conserve.

Guvernul a decis sa prelungeasca si in acest an masura potrivitcareia companiile care isi trimit angajatii in somaj tehnic nutrebuie sa plateasca contributii la asigurari sociale timp de treiluni. De asemenea, premierul Emil Boc a declarat ieri ca Guvernulpregateste un act normativ potrivit caruia si firmele careangajeaza someri urmeaza sa fie scutite de la plata contributiilor."Nu stiu cine mai face angajari acum. Pe de alta parte, contextuleconomic e de asa natura incat nu te stimuleaza sa angajezi someri,ci te gandesti cum sa faci sa produci", comenteaza Florin Pogonaru,presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania(AOAR).

Contactati de ZF, reprezentii Guvernului au spus ca pentru acestan ramane prioritara absorbtia fondurilor europene pentrureconversie profesionala. De asemenea, ei au precizat ca estimarilearata ca rata somajului va continua sa creasca in prima parte aanului, pentru a scadea in cel de-al doilea semestru la 7,3%.

"Prioritatea noastra ramane pastrarea si crearea de noi locuride munca", au mai spus reprezentantii Guvernului.

Statisticile arata ca aproximativ 300.000 de someri in plus auiesit pe piata in ultimele 12 luni, punand presiune pe bugetulsomajului, pe puterea de cumparare si pe consum, precum si pecreditele aflate in derulare la banci.

Potrivit datelor de la Inspectia Muncii, companiile din mediulprivat au creat anul trecut 1,6 milioane de contracte de munca noi,cu 700.000 mai putine decat in 2008.

Rata somajului a urcat cu 3,4% in 2009 si a ajuns la un varf de8,1% in luna ianuarie, arata datele de la Agentia Nationala deOcupare a Fortei de Munca. Desi continua sa urce intr-un ritmaccelerat, somajul din Romania se mentine sub media UE, care aajuns la 9,6% in luna decembrie. Romania era astfel la sfarsitulanului trecut pe locul 20 in functie de rata somajului.

Principala supapa pentru relansarea crearii de joburi suntinvestitiile straine, cred oamenii de afaceri, care apreciaza caabia de anul viitor vor reincepe companiile sa creeze locuri demunca. "Nu sunt optimist si nu cred ca va exista cerere reala deforta de munca in 2010. Cu toate acestea, cred ca daca nu din acestan, atunci din 2011 vor aparea investitii straine noi, inconditiile in care nu ne putem baza pe relansarea consumului.Companiile straine inca se uita dupa piete ieftine, iar noi vom ficu siguranta o solutie in acest sens", este de parere Pogonaru.Investitiile straine directe s-au prabusit anul trecut la 4,5 mld.euro, jumatate din nivelul record din 2008, de 9 mld. euro. Si inanii trecuti, intrarea masiva a strainilor in economie a fostprincipala responsabila pentru zecile de mii de locuri de muncacreate.

Pogonaru crede ca Guvernul ar trebui sa se uite cu mai mareatentie catre lanturile de subfurnizori care lucreaza pentru piatainterna si nu au contracte la export, pentru ca acestia sunt ceimai vulnerabili in prezent. "Caderea acestora se traduce in riscridicat de inflatie si somaj. Domeniile orientate spre export dauimpresia ca se dezmortesc, insa firmele care produc doar pentrupiata interna sunt cele mai afectate".

In acelasi timp, seful AOAR crede ca este dificila relansareapietei joburilor cata vreme "legislatia muncii este anchilozata site obliga sa tii in companie angajati care efectiv nu isi factreaba, cand ai la poarta fabricii oameni specializati care abiaasteapta sa munceasca". "Daca ne luam in serios cu reducereacheltuielilor si a numarului de angajati de la stat, Guvernul artrebui sa ia masuri de reconversie profesionala a salariatilor dela stat care vor iesi in piata, astfel incat ei sa poata fiintegrati in mediul privat", mai spune Pogonaru.

Numarul salariatilor din economie a scazut cu aproximativ400.000 anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

Astfel, daca la inceputul anului, erau inregistrati instatistici peste 4,73 mil. salariati, la sfarsitul lunii noiembrienumarul acestora scazuse la aproximativ 4,36 milioane deoameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO