Eveniment

Criză de motorină în Europa: Scăderile exporturilor din SUA şi preţurile în creştere reduc aprovizionarea cu motorină a Europei

Criză de motorină în Europa: Scăderile exporturilor...

Autor: Mediafax

26.02.2024, 11:04 457

Europa se confruntă cu o criză de aprovizionare cu motorină, cauzată în principal de scăderea activităţii de rafinare din SUA şi de întreruperi în comerţul mondial.

Scăderea activităţii de rafinare din SUA şi întreruperile din comerţul mondial au redus aprovizionarea cu motorină în ultimele săptămâni, reducând luna aceasta exporturile de motorină americană către Europa, care au atins un nivel istoric, relatează Reuters.

Dificultăţile în asigurarea motorinei americane complică o criză de aprovizionare existentă în Europa, care se baza anterior pe exporturile de combustibil din Rusia.

Preţurile motorinei americane au urcat pentru scurt timp luna aceasta la un maxim al ultimelor patru luni, de peste 48 de dolari pe baril, ceea ce a redus oportunităţile de arbitraj pentru a expedia combustibilul în Europa.

Mulţi dintre ceilalţi furnizori ai Europei din Orientul Mijlociu şi Asia au fost nevoiţi să ocolească Capul Bunei Speranţe din cauza atacurilor Houthi asupra navelor din Marea Roşie, ceea ce a dus la întârzieri mari şi a făcut ca şi acest comerţ să fie mai puţin profitabil.

Importurile europene de motorină din SUA au scăzut cu aproape jumătate în această lună, la 6,65 milioane de barili, în scădere de la 11,44 milioane de barili în ianuarie, care a marcat cel mai ridicat nivel din august 2017, potrivit unei analize a firme de urmărire a navelor Kpler.

Scăderea schimburilor comerciale a venit în condiţiile în care rafinăria BP, de 435.000 de barili pe zi, Whiting, din Indiana - un important producător american de motorină - a fost închisă la începutul lunii februarie, în urma unor pene de curent.

Întreruperea a coincis cu probleme operaţionale la mai multe uzine din cauza unui val de frig de la jumătatea lunii ianuarie, cum ar fi rafinăria TotalEnergies. Altele, inclusiv uzina Motiva Enterprises, se află în revizii planificate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO