Eveniment

O nouă criză globală a bateriilor pentru maşinile electrice apare ameninţător din umbră: Împinsă de la spate de subvenţiile de stat şi împrumuturile bancare necontrolate, China construieşte fabrici de baterii cu mult peste nivelurile necesare pentru a satisface cererea internă de automobile electrice şi de stocare a energiei în reţea

O nouă criză globală a bateriilor pentru maşinile...

Autor: Ştefan Stan

03.09.2023, 18:29 1224

China construieşte fabrici de baterii cu mult peste nivelurile necesare pentru a satisface cererea internă de automobile electrice şi de stocare a energiei în reţea, subliniind subvenţiile de stat şi împrumuturile bancare necontrolate care se aşteaptă să susţină expansiunea internaţională a producătorilor chinezi, scrie Financial Times. 

Potrivit datelor furnizate de firma de cercetare CRU Group, capacitatea de producţie a fabricilor de baterii din China ar trebui să ajungă la 1 500 gigawaţi-oră în acest an - suficient pentru 22 de milioane de vehicule electrice - mai mult decât dublul nivelului cererii, estimat la 636 GWh.

Producătorii de baterii urmează un model expus în alte industrii, cum ar fi oţelul, aluminiul şi panourile solare, au avertizat directorii din industrie, unde companiile chineze beneficiază de subvenţii pentru a prelua o cotă uriaşă din piaţa globală şi a elimina concurenţa la nivel internaţional.

"Suntem îngrijoraţi", a declarat Olivier Dufour, cofondator al Verkor, un start-up francez de baterii susţinut de Renault. "Ceea ce văd acolo este foarte asemănător cu ceea ce am cunoscut în domeniul aluminiului. Este mai mult decât îngrijorător", a adăugat Dufour, fost director la compania minieră Rio Tinto.

Regiunile din China se întrec între ele pentru a profita de subvenţiile guvernamentale şi pentru a deveni epicentre de producţie pentru baterii, anticipând cererea viitoare în creştere, ceea ce riscă să provoace o supraofertă de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO