Eveniment

CSM: Inspecţia Judiciară, sesizată să verifice posibile abateri disciplinare ale unor judecători ICCJ

Autor: Mediafax

09.10.2011, 09:15 159

Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a sesizat Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul Consiliului, pentru a verifica posibilele abateri disciplinare sau încălcări ale Codului Deontologic săvârşite de unii judecători ai ÎCCJ, în contextul anchetării Gabrielei Bârsan şi a Iulianei Puşoiu.

"Urmare a recentelor materiale de presă în legătură cu cercetarea declanşată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru presupuse fapte de corupţie săvârşite de judecător Gabriela Bârsan şi judecător Iuliana Puşoiu, ambele din cadrul ICCJ, preşedintele CSM, judecător Horaţius Dumbravă a sesizat Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul Consiliului, în vederea efectuării de verificări privind posibilele abateri disciplinare sau încălcări ale Codului Deontologic săvârşite de unii judecători ai ICCJ", arată Consiliul Superior al Magistraturii, într-un comunicat.

Consiliul Superior al Magistraturii adaugă că a fost preocupat, încă din faza premergătoare cercetării, să asigure, în limitele atribuţiilor sale, respectarea cadrului legal şi procedural în vigoare, precum şi a condiţiilor de securitate impuse de specificul acestei activităţi.

"CSM va manifesta determinare şi fermitate în a verifica şi identifica orice formă de manifestare neconformă statutului de magistrat şi deontologiei profesionale", potrivit sursei citate.

Judecătoarele Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi avocata Claudia Silinescu Gherbovan au fost audiate, vineri, la DNA.

Iuliana Puşoiu, de la Secţia de Contencios Administrativ a ICCJ, a fost pusă oficial sub acuzaţie pentru infracţiunea de trafic de influenţă, respectiv că ar fi primit un colier şi o excursie în Malaezia de la un om de afaceri, în schimbul intervenţiei sale pentru obţinerea unor decizii favorabile afaceristului în dosarele pe care le avea la instanţa supremă.

Şi avocata Claudia Silinescu Gherbovan a fost pusă oficial sub acuzaţie, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Totodată, judecătorii Corina Corbu şi Niculae Măniguţiu de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt vizaţi în ancheta procurorilor anticorupţie referitoare la fapte de corupţie în legătură cu dosare aflate pe rolul Secţiei de Contencios Administrativ a ICCJ, a cărei preşedinte este Gabriela Bârsan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO