Eveniment

Cu ce spune Dragnea că se întoarce din China: Blocajele în negocierile România - firme chineze s-au rezolvat

Sursa foto: Marius Dumbrăveanu

Vicepremierul Liviu Dragnea (foto), care a primit sarcină prin partea premierului să gestioneze relaţia cu China pe zona de investiţii majore, a susţinut la finalul unei vizite în această ţară că piedicile şi blocajele existente în negocierile dintre România şi firmele chineze care vor să elaboreze proiecte de infrastructură şi energie au fost rezolvate după întrevederea sa cu vicepremierul chinez Zhang Gaoli.

„Am speranţe foarte mari că toate proiectele care aveau, fiecare în parte, anumite piedici sau anumite blocaje, după întâlnirile cu companiile, dar şi după întâlnirea politică cu vicepremierul Zhang Gaoli, cred că lucrurile or să meargă într-o direcţie bună“, a spus Dragnea.

El a făcut referire la intervenţia omologului său chinez la Comisia Naţională pentru Reformă şi Dezvoltare a Chinei pentru definitivarea şi semnarea acordului privind construcţia liniei feroviare de mare viteză Bucureşti-Constanţa şi la modernizarea inelului feroviar al Bucureştiului pentru circulaţia trenurilor cu viteză sporită, la implicarea unor instituţii financiare chineze pentru susţinerea investiţiilor din România, precum şi la renunţarea de către firmele chineze la garanţii suverane din partea statului român.

Vicepremierul a afirmat că s-a întâlnit cu conducerea Băncii Comerciale şi Industriale a Chinei, căreia i-a propus să îşi deschidă o filială în România, şi că reprezentanţii băncii i-au transmis că, în principiu, sunt de acord cu această idee.  De asemenea, a mai arătat el, Guvernul de la Bejing le-a cerut firmelor chineze care doresc să deruleze investiţii cu statul român să nu mai solicite garanţii suverane sau guvernamentale şi să aibă o atitudine "comună şi coerentă" cu România.

Vicepremierul Liviu Dragnea se află, în perioada 20-26 martie, în vizită de lucru în China, el fiind şi coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la Bucureşti, în 26 noiembrie 2013, a şefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze şi statelor Europei Centrale şi de Est. Comitetul a fost înfiinţat în decembrie 2013.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO