Eveniment

Cu Patriciu la Parchet, actiunile Petromidia au pierdut 5%

06.05.2005, 19:04 15

Omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, s-a prezentat ieri dimineata la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a fi audiat de catre procurori in legatura cu dosarul Petromidia. El le-a oferit procurorilor care instrumenteaza dosarul Petromidia, drept cadou de Pasti, o carte despre privatizarea "de succes" a acestei rafinarii.



Imediat dupa ce pe piata au aparut informatii privind noua audiere a lui Patriciu, la Bursa, titlurile Petromidia au scazut din nou sub 900 de lei. Actiunile societatii au pierdut 5,6%, incheind ziua la 894 lei.

Dupa aproape doua ore de audieri, Patriciu a iesit din sediul Parchetului si a declarat ca a oferit procurorilor, in dar cu ocazia Pastelui, o carte intitulata "Istoria unei privatizari de succes. De la Petromidia la Rompetrol". Cartea este scrisa de membri ai conducerii Rompetrol si a fost editata in 2004.

Patriciu a adaugat ca le-a solicitat procurorilor efectuarea unei expertize pentru a se arata ca la societate nu sunt ilegalitati. El a mai spus ca ar fi bine ca aceasta expertiza sa fie facuta de o firma internationala de audit.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, politisti de la Directia de Investigare a Fraudelor si Directia Cercetari Penale din cadrul Politiei Romane si specialisti de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor fac verificari sub mai multe aspecte ce tin de derularea activitatii postprivatizare a SC Petromidia SA.

Ministerul Public informa, in 29 martie - ziua in care Patriciu a fost pus sub acuzare, alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol, pentru infractiuni economice - ca dosarul Petromidia priveste, printre altele, neefectuarea unor investitii de 15 milioane de dolari si diminuarea unor taxe catre bugetul de stat insumand sute de miliarde de lei.

Anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Dinu Patriciu, Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, Florin Eric Chis si Constantin Adrian Volintiru - care reprezinta conducerea SC Rompetrol Rafinare SA, precum si fata de cenzorii societatii, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.

Pentru Nicolcioiu, Chis si Volintiru, procurorii au dispus schimbarea incadrarii unor fapte din deturnare de fonduri in inselaciune, preciza sursa citata.

Procurorii sustin ca, in timpul investigatiilor, au rezultat date si indicii conform carora actionarul majoritar la SC Rompetrol Rafinare SA nu si-a indeplinit obligatiile contractuale privind efectuarea unor investitii tehnologice de 15 milioane de dolari, care trebuia realizate din surse proprii ale cumparatorului sau din surse atrase pe numele sau.

Totodata, in baza controlului efectuat in anul 2003 de catre Directia Controlului Fiscal Constanta, anchetatorii sustin ca au constatat ca in contabilitatea SC Rompetrol Rafinare SA nu au fost inregistrate tranzactii financiare ce au avut drept urmare diminuarea taxelor si impozitelor catre stat in valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei.

In acelasi timp, se fac verificari si cu privire la modalitatea de achizitionare de actiuni la SC Rompetrol Rafinare SA, prin intermediul societatilor de investitii financiare in perioada 2003-2004, mai preciza Ministerul Public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO