Eveniment

Cu un salariu dublu, polonezii şi cehii au preţuri ca în România

10.08.2010, 23:57 82

Un român care ar vrea să se mute în unul dintre statele membreale UE din Europa Centrală şi de Est nu ar plăti mai mult pentrucheltuielile de zi cu zi, însă probabil ar avea un salariu maibun.
Astfel, în aceste ţări preţurile nu diferă semnificativ, însăsalariile variază puternic, creând astfel discrepanţe întrestandardele de viaţă ale populaţiei. Dacă un român plăteşte, spreexemplu, în medie, 4,82 euro pentru un bilet la cinema, pe poloneziîi costă aproximativ la fel - 4,83 euro, potrivit Numbeo.com, ceamai mare bază de date gratuită de pe internet referitoare lacosturile vieţii şi ale proprietăţilor. Pe de altă parte însă,salariul mediu brut lunar în România este de 445 de euro, în timpce în Polonia acesta se situează la aproximativ 700 de euro, cucirca 50% mai mult, iar în Cehia este de circa 900 de euro.
"Preţurile nu sunt deloc diferite faţă de România, chiar dacăPolonia este o economie mai dezvoltată. Mă refer aici atât lapreţurile la alimente, cât şi la cele practicate de baruri saurestau­rante, pentru că dacă vorbim de haine, acestea sunt maiiefine decât la noi", spune Cristina R., studentă la ASE, care afost într-un schimb de experienţă în oraşul polonez Poznan.Situaţia este similară şi în Ungaria şi în Cehia. Bulgarii suntsingurii care nu au reuşit să ne depăşească în privinţasalariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO