Eveniment

Cum de avem un vaccin de 10 ori mai ieftin ca in Vest

Cum de avem un vaccin de 10 ori mai ieftin ca in Vest
03.11.2009, 23:15 63

In conditiile cresterii puternice a numarului de imbolnaviri degripa AH1N1 de la o zi la alta, intreaga Romanie depinde acum devaccinul pe care Institutul Cantacuzino urmeaza sa-l finalizeze inaceasta luna.
Ministerul Sanatatii ar fi putut sa apeleze si la importuri, insala un pret de zece ori mai mare, iar produsele ar fi fostdisponibile in 2010.
"Vaccinul produs la Institutul Cantacuzino este de aproape zece orimai ieftin decat cel produs in strainatate, pentru ca acestinstitut apartine Ministerului Sanatatii. Astfel, MinisterulSanatatii nu achizitioneaza propriu-zis acest vaccin, ci platestedoar costurile de productie, institutul neobtinand practic niciunfel de profit in urma productiei", a spus Ion Bazac, fostulministru al sanatatii.
Vaccinul produs intern costa 0,98 euro pe doza, din care 0,92 euroreprezinta costuri de productie si 0,06 euro costuri pentruambalare, in timp ce distributia vaccinului se realizeaza gratuit,potrivit datelor furnizate de Bazac.
"Vaccinul produs de catre companiile din Europa are un pretnegociat la nivel european, ca atare nu au existat oferte diferite.Acest pret este de 4,75 euro pe doza de 7,5 ml, care nu includedistributia, pentru o vaccinare fiind necesare doua doze. In plus,costul pentru rezervarea unei cantitati de vaccin la acestiproducatori era de 2 euro pe doza", a spus Bazac.
Desi anuntase saptamana trecuta ca a trimis cereri cate patruproducatori internationali de vaccin, Ministerul a renuntat laaceasta intentie, termenul de livrare fiind in 2010. Cele patrucompanii sunt GlaxoSmithKline (GSK), Novartis, Sanofi Pasteur siBaxter.
Reprezentantii GSK spun ca in ceea ce priveste productia, costulreflecta o tehnologie care permite realizarea unei cantitati maimari de vaccinuri intr-o perioada mai scurta de timp.
"Pretul vaccinului nostru se stabileste in cadrul unei negocieridirecte cu fiecare cumparator, de aceea nu putem da o cifra exacta.Taxa de rezervare reprezinta de fapt un avans in baza contractului,retinut de producator ca garantie pentru intentia ferma decumparare. Taxa de rezervare este insa o garantie si pentrucumparator, care are siguranta unui loc prioritar in graficul delivrare", a spus Ciprian Marcu, head of public health and corporateaffairs al GSK Romania.
Institutul Cantacuzino va produce 5 mil. doze pana la sfarsitulanului si 1 mil. euro lunar anul viitor. Institutul Cantacuzinoproduce vaccinul in baza unei tulpini distribuite de un laboratordin Londra. Institutul Cantacuzino a avut o cifra de afaceri de14,4 mil. euro anul trecut, un profit de 1,1 mil. euro si 830 deangajati.
Reprezentantii institutiei nu au dorit sa raspunda intrebarilorsuplimentare ale ZF.
Potrivit informatiilor ZF, circa 20-30 de oameni sunt implicatidirect in realizarea vaccinului antigripal.

De unde vine salvarea

  • Institutul Cantacuzino a avut anul trecut o cifra de afaceri de14,4 mil. euro si un profit de 1,1 mil. euro.
  • In cadrul institutiei lucreaza 830 de oameni.
  • Va produce pana la sfarsitul anului 5 mil. doze si 1 mil. dozelunar in 2010.
  • Costurile sunt de zece ori mai mici fata de importuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO