Eveniment

Cum influenteaza ultimele arestari de oameni de afaceri imaginea capitalistilor romani? Cum comentati?

15.04.2009, 11:49 75

Retinerea si arestarea in ultima perioada a mai multor oameni de afaceri romani nu vor afecta imaginea capitalismului autohton, ci vor eroda si mai mult increderea in institutiile statului, sunt de parere specialistii consultati de ZF.

Cristian Parvulescu, decanul Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative, este de parere ca romanii sustin economia de piata, dar asociaza capitalismul cu ideea de furt. El spune ca ultimele evenimente nu fac decat sa intareasca neincrederea oamenilor in institutiile statului, pentru ca experienta ultimilor ani nu le-a demonstrat ca astfel de actiuni justitiare ar putea avea succes.

„Capitalismul romanesc a fost perceput intotdeauna ca un furt. Trebuie facuta diferenta intre economia de piata, care presupune reguli, competitie, buna cuviinta, economie de piata care exista in Romania, si ceea ce presupunem la nivelul perceptiei ca ar insemna capitalism. Uitati-va ca cea mai mare institutie in increderea electoratului - Biserica - a facut «pact cu diavolul» pentru ca a luat bani de la capitalistul George Becali", spune Parvulescu.

Iulian Padurariu, partener la firma de consultanta in branding Trout & Partners, crede ca actiunile DNA din ultima luna nu vor conduce la formarea unei atitudini impotriva capitalismului autohton. „Nu este o problema legata de capitalismul romanesc, ci de increderea romanilor in autoritate, in general. De-a lungul timpului, perceptia romanilor asupra statului si a autoritatilor s-a erodat treptat. Fiecare face ce poate pentru a «fenta» autoritatea statului, in functie de parghiile pe care le are. Unii fac acest lucru la nivel mai inalt, in timp ce altii se limiteaza la a da spaga la medic", spune Padurariu. Pe de alta parte, subliniaza el, tocmai faptul ca retinerile si arestarile au venit intr-un interval relativ scurt de timp, dupa ani de zile in care se vehiculau zvonuri despre oamenii de afaceri vizati, erodeaza si mai mult increderea in institutiile statului. De la inceputul anului, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost retinut pentru 24 de ore de DNA si in prezent este cercetat in libertate in dosarul Baneasa, finantatorul Stelei, Gigi Becali, a fost arestat pentru 29 de zile pentru instigare la rapire, iar Cornel Penescu a fost arestat pentru 29 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO