Eveniment

Cumparatorii de imobile noi: Riscam sa platim TVA retroactiv

25.03.2010, 00:00 113

In nebuloasa recuperarii de catre Fisc a TVA-ului aferentvanzarilor de imobile de catre persoanele fizice a aparut ieri si oasociatie a cumparatorilor, care sustine ca exista pericolul ca siei sa fie adusi in situatia de a plati retroactiv inca 19% dinpretul tranzactiei ca si TVA catre vanzator, pentru ca acesta dinurma sa il livreze statului.

ANAF a inceput din vara anului 2009 sa controleze peste 7.000 dedezvoltatori imobiliari care au facut tranzactii pe persoana fizicainainte de 2008, in vederea recuperarii TVA. Pana acum au fostfinalizate controale pentru 200 de persoane, valoarea prejudiciuluide recuperat fiind de peste 240 mil. lei (60 mil. euro).

Un avocat, Ionut Mateescu, afirma ca cel putin in Bucuresti aufost deja trimise instiintari de la vanzatori catre cumparatoriprin care ii anunta ca au de platit si valoarea TVA aferentaimobilului achizitionat. ANAF nu se implica in aceasta situatie,intrucat controalele lor vizeaza numai vanzatorii. "Inspectiilefiscale se fac asupra vanzatorilor de apartamente cu caracter decontinuitate si nu vizeaza cumparatorii de apartamente", spunoficialii ANAF.

"Responsabilitatea pentru situatia creata este impartita intredezvoltatori, care trebuiau sa se gandeasca de doua ori inainte saincheie tranzactii comerciale pe persoana fizica, in conditiile incare au fost avizati sub diverse semnale, si intre Fisc care nu ainformat si obligat contribuabilii sa plateasca si nu a luat masuride prevenire", comenteaza Emilian Duca, partener la firma deconsultanta si audit BDO Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO