Eveniment

Daniel Dăianu: Miza pentru viitor este în ce măsură putem "germaniza" practicile industriale

Daniel Dăianu: Miza pentru viitor este în ce măsură putem "germaniza" practicile industriale

Autor: Adelina Mihai

08.12.2011, 00:02 655

"Anul 2012 va fi un an cu numeroase incertitudini şi este deja marcat în perspetiva cea mai probabilă a unei iminente recesiuni. Marea întrebare este dacă noul val de recesiune va fi de adâncime sau dacă nu va complica peste măsură situaţia băncilor. Dacă această recesiune va fi adâncă - şi aici nu am în vedere scenariul cel mai păcătos din zona euro - băncile vor avea o atitudine de arici. Supraîndatorarea unor state şi a sectorului privat a făcut ca situaţia sectorului bancar să fie extraordinar de precară. Nu urmează o nouă criză după cea începută la finele lui 2008. Criza nu vine acum, ea a rămas, este un nou val de recesiune."

Opinie Daniel Dăianu: BCE şi evitarea dezastrului

"Economia României este o anexă în cadrul Uniunii Europene, nu este de dimensiune mare şi depinde enorm de ceea ce se întâmplă în Europa. Suntem într-o perioadă foarte critică din cauza întârzierilor în luarea deciziilor pe plan european. Proximitatea geografică nu ne permite să modificăm structura schimburilor comerciale sau structura acţionariatului băncilor şi nu putem crea noi instituţii, cum ar putea fi o bancă pentru dezvoltare. Urmează o perioadă lungă de timp în care şi SUA, şi Europa vor avea rate reduse de creştere. Va reuşi România să se desprindă?"

VIDEO - Dăianu despre salvarea zonei euro: Este mult mai greu să reconstruieşti o casă când ea arde

"Dacă vor fi ameliorări în economie, dacă se vor utiliza banii europeni în proporţie de 80 -90%, dacă vom avea schimburi comerciale cu ţările arabe, în zonele cu o dinamică economică mai mare, dacă vom şti să ne valorificăm resursele şi să nu vindem ca nişte nătăfleţi ceea ce a mai rămas din sectorul energetic, poate economia se va redresa."

"Perspectiva pentru 2012 în zona euro este cenuşie, vom avea recesiune. Europa, cu excepţia Germaniei, riscă să devină un muzeu industrial. Miza pentru viitor este în ce măsură putem «germaniza» practicile industriale, să orientăm sistemul de educaţie pe formarea în domeniile ingineriei şi matematicii."

Daniel Dăianu este profesor de economie şi fost ministru de finanţe



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO