Eveniment

Datoria publică a sărit din nou de 50% din PIB. Nu e o datorie mare. Povestea proastă e că statul e sărac şi atunci taie de la spitale şi şcoli pentru a plăti această datorie

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România

Autor: Răzvan Botea

03.12.2023, 15:35 397

Economia creşte, nu cu cât era de aşteptat la început de an, dar datoria publică creşte şi mai mult: administraţia a adăugat 94 mld. lei la datoria publică în primele 9 luni din 2023 Plăţile cu dobânzile, de 30 mld. lei la 10 luni din 2023 (ultimele date), înseamnă 44% din deficitul bugetar de 63 mld. lei înregistrat în această perioadă Nivelul datoriei publice ca pondere în PIB, chiar dacă a trecut de 50%, nu pare mare, prin comparaţie cu alte state, Italia de pildă Din acest motiv, agenţiile americane de evaluare financiară păstrează România pe treapta „recomandată investiţiilor“, chiar dacă e o notă abia deasupra lui „nerecomandat investiţiilor“.

Datoria publică a României a ajuns la 760 mld. lei (152 mld. euro) şi a trecut de 50% din PIB, arată cele mai recente date publicate de Ministe­rul de Finanţe. La final de 2022, datoria pu­blică era de 666 mld. lei, ceea ce înseamnă că în primele trei trimestre datoria publică a crescut cu 94 mld. lei (19 mld. euro), în vreme ce economia a crescut anemic - nimeni nu mai speră într-o creştere de peste 1,5% în acest an.

Problema majoră a bugetului nu e atât a datoriei sau a dobânzilor la credite, ca pondere în PIB sau în buget, ci că veniturile bugetului sunt foarte mici. Dacă ne uităm pe execuţiile bugerare din ultimii ani, ve­dem că veniturile sunt undeva, în medie, la 32% din PIB. Doar că veniturile fiscale sunt la 27% din PIB. Restul până la 32-33% din PIB sunt fonduri UE. Media veniturilor bugetare în UE este de 45% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO