Eveniment

Deductibilitatea rezervelor asiguratorilor, incompleta in noul Cod fiscal

02.11.2005, 19:12 32

Companiile de asigurari vor deveni neprofitabile in cazul in care se vor aplica prevederile proiectului de modificare a Codului fiscal cu privire la deductibilitatea rezervelor tehnice, afirma reprezentantii industriei.

In timp ce Codul fiscal in vigoare prevede deductibilitatea tuturor cheltuielilor cu rezervele tehnice ale asiguratorilor la calculul impozitului pe profit, proiectul de modificare a Codului stipuleaza ca doar cheltuielile cu rezervele tehnice de daune si de prime vor mai fi deductibile.

In afara de acestea, rezervele tehnice pe care companiile care practica asigurari generale sunt obligate sa le constituie sunt rezerva de daune neavizate, de catastrofa, de riscuri neexpirate si de egalizare. Obligativitatea rezervelor este impusa de normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), iar principiul dupa care functioneaza orice obligativitate este ca aceasta sa fie deductibila.

Conform raportului CSA, anul trecut rezervele tehnice pentru asigurari generale s-au ridicat la 415 mil. euro (1,68 mld. lei). Rezervele de prime si cele de daune, singurele deductibile in proiectul de modificare a Codului fiscal, reprezinta peste 88% din total. Restul de 12%, adica 50 de mil. euro (peste 202 mil. lei), vor fi nedeductibile la calculul impozitului pe profit, deci statul ar incasa aproape 8 mil. euro (32,4 mil. lei) in plus.

In cazul companiilor care practica asigurari de viata, rezervele tehnice obligatorii mai cuprind rezerva matematica, rezerva pentru beneficii si risturnuri si rezerva pentru riscuri neexpirate. In 2004, pe partea de asigurari de viata s-au constituit rezerve de peste 308 mil. euro (1,25 mld. lei). Rezervele de prime si de daune au constituit circa 15% din total, deci restul de 85%, adica 262 mil. euro (peste un mld. lei), sunt nedeductibile conform proiectului de modificare a Codului fiscal. In aceste conditii, statul si-ar suplimenta incasarile din impozitul pe profit cu aproape 42 mil. euro (170 mil. lei).

Saptamana trecuta, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a trimis o adresa la Ministerul Finantelor, Camera Deputatilor si Senat, cu cererea de a nu modifica prevederile actuale ale Codului fiscal. Varujan Vosganian, presedintele Comisiei buget-finante din Senat, spune ca impreuna cu reprezentantii pietei asigurarilor au purtat discutii cu Ministerul Finantelor pentru a reglementa aceasta situatie.

"Am obtinut acordul de principiu de la Ministerul Finantelor sa se ramana la prevederile actuale, deci sa fie deductibile toate rezervele tehnice ale companiilor de asigurari, mai putin rezerva de lichiditate (rezerva de egalizare - n.red.)", a declarat el. Rezerva de egalizare se creeaza in anii cu rezultate tehnice favorabile pentru constituirea surselor de acoperire a daunelor in anii in care rezultatele tehnice vor fi nefavorabile. Anul trecut, rezervele de egalizare constituite de asiguratori au reprezentat circa 0,12% din totalul rezervelor.

Reprezentantii companiilor de asigurari spun ca prevederile din proiectul de modificare a Codului fiscal le aduc in pragul falimentului si ca au fost propuse fara a lua in calcul implicatiile asupra rezultatului lor financiar.

"Exista doua variante: fie vom trece aceste cheltuieli ca nedeductibile si atunci nu vom mai obtine profit, deci nu vom plati impozit statului, fie asiguratorii nu vor mai fi interesati sa constituie aceste rezerve, chiar daca ele sunt obligatorii, iar in acest caz cei care vor avea de suferit sunt asiguratii", spune Tudor Moldovan, directorul general al societatii de asigurare Generali si membru al Comitetului de Directie al UNSAR. "Cred ca aceste prevederi sunt o greseala. Totusi, daca am fi la inceput, prin anii ''90, as intelege, dar sa bati la portile UE si sa faci astfel de greseli este inadmisibil", a adaugat Moldovan.

Allianz-Tiriac, cea mai mare companie de pe piata asigurarilor, spune ca este "absurd" ca rezervele tehnice sa fie nedeductibile. "Aceste rezerve reprezinta obligatii ale asiguratorilor si nu ai cum sa-ti derulezi activitatea daca nu le constitui. Aplicarea acestor prevederi ar omori toate societatile de asigurare", a declarat Marius Onofrei, directorul Departamentului de Relatii Publice al companiei. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO