Eveniment

Defaultul istoric ar putea fi evitat: Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege pentru creşterea plafonului de îndatorare al SUA

Defaultul istoric ar putea fi evitat: Camera...

Autor: Ştefan Stan

01.06.2023, 10:02 122

Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege pentru creşterea plafonului de îndatorare al SUA, o victorie pentru republicanul Kevin McCarthy care aduce Washingtonul mai aproape de evitarea unui default istoric.

Camera a votat miercuri cu 314-117 în favoarea proiectului de lege, după ce 165 de democraţi s-au alăturat celor 149 de republicani, permiţându-i lui McCarthy să înlăture o rebeliune a unor membri ai propriului partid.

Proiectul de lege mai trebuie să treacă de Senat şi să fie semnat de preşedintele Joe Biden pentru a intra în vigoare înainte de termenul limită de 5 iunie, dar votul din Cameră a fost considerat cel mai mare risc pentru legislaţie.

Pe lângă faptul că îi va pune în valoare acreditările lui McCarthy, o lege rezultată în urma unei înţelegeri bipartizane ar semnala că Washingtonul este încă capabil să funcţioneze într-o perioadă de polarizare politică accentuată. Înaintea votului, economiştii şi liderii de afaceri s-au aliniat pentru a avertiza că o intrare în incapacitate de plată ar avea consecinţe catastrofale pentru pieţele financiare şi pentru economia globală.

În cele din urmă, 71 din cei 222 de republicani au votat împotriva măsurii, mulţi dintre ei membri ai grupului dur House Freedom Caucus.

"În această seară, Camera a făcut un pas înainte esenţial pentru a preveni o primă intrare în incapacitate de plată şi pentru a proteja redresarea economică istorică şi greu câştigată a ţării noastre", a declarat Biden într-o declaraţie după vot.

"Am fost clar că singura cale de urmat este un compromis bipartizan care poate obţine sprijinul ambelor partide", a adăugat preşedintele. "Acest acord îndeplineşte acest test. Îndemn Senatul să îl adopte cât mai repede posibil".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO