Eveniment

Deficitul de cont curent a incetinit ritmul de crestere pana la 20% in august

16.10.2007, 22:22 18

Deficitul extern, care masoara iesirile nete de valuta din tara, a crescut cu doar 20% in luna august, fata de august 2006, conform datelor publicate ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Deficitul de cont curent a incetinit astfel semnificativ, de la o crestere de 98% dupa primele sapte luni pana la 87% dupa primele opt, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In august, deficitul a fost de 1,26 mld. euro, iar pe primele opt luni acesta s-a ridicat la aproape 10,3 miliarde de euro. In acelasi timp, investitiile straine directe atrase de Romania in primele opt luni ale anului au scazut cu 6%, pana la 4,06 miliarde de euro, conform aceleiasi surse.
Ca urmare, acoperirea deficitului de cont curent prin investitii straine directe a scazut sub 40%, comparativ cu gradul de 91% de la nivelul anului trecut.
In pofida incetinirii din august, deficitul extern ramane la un ritm de crestere exploziv, mult peste asteptari, fapt care il transforma in cel mai problematic indicator de vulnerabilitate a economiei. Dupa doar primele opt luni, deficitul a depasit deja nivelul record inregistrat anul trecut, depasind 10 miliarde de euro.
Pentru intreg anul, prognoza oficiala arata un ritm de crestere al deficitului extern de circa 60%, pana la 13,4% din Produsul Intern Brut. Spre comparatie, anul trecut deficitul extern a fost de 9,97 mld. euro, adica 10,3% din PIB, in crestere cu 45% fata de 2005.
Cresterea puternica a deficitului extern a pus in garda atat investitorii straini, mai ales pe cei de pe pietele financiare, cat si agentiile de rating si organizatiile financiare internationale. In ultimele saptamani, o serie de institutii, de la agentia de rating Standard & Poor's la Banca Mondiala, au atras atentia asupra vulnerabilitatii externe ridicate a Romaniei, in contextul turbulentelor financiare de pe piata globala.
Dupa primul semestru, deficitul extern depasise 16% din PIB, iar calculat pe ultimele patru trimestre (pentru care exista date disponibile), deficitul a depasit deja 13% din PIB. Cele mai recente evaluari ale analistilor din bancile de pe piata locala arata ca este posibil ca deficitul extern sa depaseasca anul acesta 14% din PIB.
Un alt motiv de ingrijorare este acoperirea in scadere a deficitului prin investitii, care creeaza nevoia finantarii acestui dezechilibru prin contractarea de datorie. De altfel, datoria externa totala a crescut pana la 43,6 mld. euro la jumatatea acestui an, dublu fata de sfarsitul lui 2004, de exemplu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO